15:13:33 26.04.2024
Stiri

Consilierii municipali ai PAS cer instituirea unui MORATORIU în ceea ce privește construcțiile noi în zonele istorice din Chișinău

Actualitate 09.03.2021 14:20 Vizualizări1228 Autor: Ziarul National
Consilierii municipali ai PAS cer instituirea unui MORATORIU în ceea ce privește construcțiile noi în zonele istorice din Chișinău


Municipiul Chișinău este împânzit de clădiri ilegale ridicate cu peste zeci de etaje în locuri interzise, dezvoltatorii încălcând normele în construcții, iar acest fenomen are loc pentru că sunt favorizați agenții imobiliari, interesele financiare fiind mai presus decât cetățeanul și dezvoltarea unui oraș pentru oameni, acuză consiliera municipală din partea fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Zinaida Popa.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, Popa a declarat că lucrurile au scăpat de sub control, iar autoritățile nu mai pot gestiona haosul din domeniul construcțiilor.

Un exemplu oferit în acest sens este complexul de blocuri rezidențiale din zona Circului, votat „fără a ține cont de lipsa documentației de urbanism și a specificului istoric al zonei”.

Totodată, Centrul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), numit recent ilegal de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cu membri care în trecut au fost autorii unor proiecte ce au contribuit la distrugerea orașului, a votat pozitiv pentru acest complex.

Aceeași sursă a precizat că, în curând, în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) va apărea un proiect de decizie care va fi susținut de o majoritate care va mima rezolvarea problemei respective, de către cei care de fapt optează pentru distrugerea patrimoniului municipal și național.

„Soluția privind stoparea acestui dezmăț este elaborarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) pentru zona centru. Însă, având în vedere că până la PUZ mai este multă muncă, pentru asigurarea dezvoltării urbane durabile a orașului nu putem să mai permitem construcția altor imobile care nu se integrează în contextul existent, care nu respectă normativele și creează o serie de probleme în capitală”, a menționat la același eveniment consilierul fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.

Consilierii PAS au vorbit despre experiența României unde „a fost oprit haosul din București”.

Fracțiunea PAS propune repetat în CMC un proiect de decizie cu privire la instituirea interdicției temporare (moratoriu) asupra autorizării unor lucrări din nucleul istoric al Chișinăului. Decizia prevede sistarea pe o perioadă de maximum un an de la data intrării în vigoare a deciziei a tuturor acțiunilor de autorizare a lucrărilor de construcție și demolare în perimetrul străzilor Alexei Mateevici – Mihai Viteazul – Ivan Zaikin – Albișoara – Cheiului – Ismail –bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Ciuflea.

Totodată, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, în termen de până la 1 an de la momentul intrării în vigoare a deciziei, va coordona elaborarea, va expune spre dezbatere și va propune Consiliului Municipal Chișinău spre aprobare un proiecte de PUZ pentru zona centru. Proiectul va viza nucleul istoric al Chișinăului, obiectivul nr. 308 din Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, care va fi obligat să respecte principiile și regulile internaționale de protecție a patrimoniului cultural și natural.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md