23:21:06 05.05.2024
Stiri

MPU propune un PROGRAM pentru ieșirea R. Moldova din criza sanitară, politică și social-economică: Până la 300 de MILIOANE de euro anual de la UE și România pentru a scăpa de eticheta „copilul orfan al Europei”

Actualitate 09.03.2021 16:19 Vizualizări1053 Autor: Ziarul National
MPU propune un PROGRAM pentru ieșirea R. Moldova din criza sanitară, politică și social-economică: Până la 300 de MILIOANE de euro anual de la UE și România pentru a scăpa de eticheta „copilul orfan al Europei”


R. Moldova și-ar putea reveni după pandemie și ar scăpa de eticheta de „copilul orfan al Europei”, dacă ar accesa, în viitorii zece ani, ajutor financiar din partea UE, inclusiv a României, între 150 și 300 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă pana 3%/an din PIB-ul actual.

Soluția a fost lansată astăzi de către Mișcarea Politică UNIREA (MPU) prin intermediul unei Declarații-program cu privire la ieșirea din criza sanitară, politică și social-economică a R. Moldova.

„Astfel, ar fi stimulată creșterea economică care și cu ajutorul remitențelor anuale din partea Diasporei de peste 1 miliard de euro pe an, creșterea economică ar urma să treacă din segmentul 1-5%, în segmentul următor de 5-10%. Un asemenea obiectiv este singurul care ar permite dezvoltarea în ansamblu a R. Moldova: a educației, a sistemului social, a economiei și a societății, în general. Aceasta ne-ar smulge din sărăcie, din zona gri, ar putea oferi locuri de muncă, venituri decente și speranța celor care se mai gândesc la un viitor în R. Moldova. Evident că democrația, statul de drept, justiția independentă, lupta împotriva corupției sunt precondiții pentru a ne mișca înainte. Pe de altă parte, este știut faptul că Unirea cu România este unica soluție care ar rezolva mult mai repede cele menționate mai sus, și ar aduce finanțări de la 1 miliard de euro anual, în sus, și oportunități mult mai mari: https://www.facebook.com/101967484714567/posts/187316529512995/?d=n, ceea ce ar permite ca în câțiva ani să nu mai fim ruda săracă și pribeagă a României și copilul orfan al Europei”, se arată în declarația MPU.

Un eventual program economic pentru ieșirea din criză, reluarea dezvoltării și crearea premiselor pentru creșterea calității vieții trebuie elaborat și aprobat pornind de la urmatoarele priorități:

1. Pandemia și sistemul de sănătate - vaccin, echipamente, un program pe 10 ani pentru redresarea sistemului de sănătate, stabilirea corelației corecte polița de asigurare-servicii, salarizarea corespunzătoare a medicilor, dotarea spitalelor, program sprecial de prevenire și tratare a cancerului, definitivarea rețelei institutiilor medicale.

Costuri: 10 - 50 de milioane de euro pe an.

2. Agricultura - subvenții în agricultură există în toată Europa, fără situații de calamități naturale. Acestea urmează a fi introduse și în R. Moldova. Asistența macrofinanciară ar putea acoperi expres acest domeniu, unde sunt implicați până la 400.000 - 500.000 de cetățeni ai R. Moldova. Evident, în paralel trebuie rezolvată problema declarării reale a veniturilor și cheltuielilor, a roadei, a angajaților, a salariilor lor, trebuie spart monopolul la export etc. În anul 2020, agricultorii au vorbit de un cost de 1 miliard de lei (50 de milioane de euro) pentru acoperirea pagubelor, însă, în cadrul unei abordări sistemice, suma urmeaza să fie mai mare.

3. Infrastructura - fonduri la îndemână și a autorităților locale pentru apă, canalizare, iluminat, drumuri etc. Suma alocărilor ar putea începe de la 1 - 3 milioane de lei anual per localitate rurală (900 de primării), suplimentar bugetelor lor, ceea ce ar constitui circa 1 - 3 miliarde de lei sau circa 50 - 150 de milioane de euro/an.

4. Eficiența Energetică (termoizolarea și modernizarea clădirilor) - la Primăria Chișinău există un proiect de circa 500 de milioane de euro, discutat cu BEI, care ar rezolva problema tuturor clădirilor din Chișinău și suburbii - școli, grădinițe, spitale, blocuri locative. Proiectul, în mare parte, este abandonat la ora actuală. Reluarea și extinderea lui la nivelul întregii republici ar presupune costuri de circa 1 miliard de euro, eșalonat pe următorii 20 de ani. O finanțare anuală de 20 - 50 de milioane de euro pe an ar permite rezolvarea acestei probleme. Dar în acest context trebuie soluționată și chestiunea muncii la negru, ceea ce generează concurența neloială, plăți mai mici la buget, licitații măsluite, chiar dacă sunt electronice, probleme de calitate etc.

5. Strategia Națională de Mediu - implementarea proiectului de management al deșeurilor elaborat deja - 100 de milioane de euro, finanțat de BEI. Introducerea sortării obligatorii a deșeurilor, salvgardarea celor doua râuri mari - Prut și Nistru (inclusiv chestiunea cu hidrocentralele Ucrainei), curățarea albiei râului Bâc de la izvoare până la gura de vărsare (a existat un proiect depus la București în acest sens) și a altor râuri, proiecte de împădurire, energie regenerabilă etc.

Costuri inițiale între 10 - 20 de milioane de euro pe an”, au calculat reprezentanții MPU.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md