09:28:46 26.04.2024
Stiri

Dodon intenționează să apeleze la GĂSELNIȚA lui Vlad Plahotniuc – Maia Sandu să fie „DECONECTATĂ” din funcție pentru cinci minute

Actualitate 05.03.2021 11:10 Vizualizări3488 Autor: Ziarul National
Dodon intenționează să apeleze la GĂSELNIȚA lui Vlad Plahotniuc – Maia Sandu să fie „DECONECTATĂ” din funcție pentru cinci minute


Socialistul Igor Dodon nu exclude că președintele Maia Sandu ar putea fi suspendată din funcție pentru cinci minute, astfel ca spicherul Parlamentului să desemneze un candidat pentru funcția de premier. Totodată, Dodon admite și alte scenarii pentru criza politică, inclusiv modificarea Constituției sau declanșarea stării de urgență, astfel ca actualul Guvern să poate gestiona situația de criză.

„Sunt trei scenarii posibile în această situație. Primul scenariu presupune dialogul între președinte și partidele politice, iar acest dialog s-ar putea finaliza cu învestirea unui guvern sau, de ce nu, cu alegeri anticipate. Al doilea scenariu – rămâne această situație incertă doi ani, rămâne acest guvern, președintele care se izolează de toată lumea și acest Parlament. Rămâne totul până la alegeri ordinare din 2023, unde se va decide totul. Este o situație dificilă, dar care poate fi gestionată. Eu nu văd o problemă în acest scenariu”, a punctat astăzi Dodon, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.

De asemenea, Igor Dodon nu exclude că va apela la găselnița lui Vlad Plahotniuc, despre care anterior spunea că e nu e altceva decât „uzurparea puterii”.

„Scenariul trei este o soluție juridică. Curtea Constituțională ia o decizie prin care transmite competențele de la președinte la alte instituții sau propune modificarea Constituției. Se inițiază de 34 de deputați, se examinează la Comisia de la Veneția și în toamnă se găsește o soluție juridică pentru deblocarea situației”, a precizat Dodon.

Socialistul a mai adăugat că în prezent sunt toate premisele ca în R. Moldova să fie declarată starea de urgență.

„Starea excepțională poate fi declanșată atât în legătură cu pandemia COVID, dar și în caz că nu se poate asigura respectarea normelor constituționale și a legilor. Noi suntem în această situație și putem declara stare excepțională, pentru a putea da competențe suplimentare Guvernului, pentru a putea modifica bugetul de stat, pentru a putea aloca bani medicilor și pentru vaccin. Sper foarte mult că astfel de decizii nu vor fi”, a conchis Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md