21:27:57 26.04.2024
Stiri

Nu e Germania, ci o comună din România! Iată cum a reușit un primar să transforme o localitate din cel mai sărac județ al Moldovei de dincolo de Prut

Actualitate 25.02.2021 08:30 Vizualizări2755 Autor: Ziarul National
Nu e Germania, ci o comună din România! Iată cum a reușit un primar să transforme o localitate din cel mai sărac județ al Moldovei de dincolo de Prut


Primarul comunei Hoceni, din judetul Vaslui, a reusit sa gaseasca cele mai eficiente metode prin care sa-i educe pe sateni astfel incat viata lor si a comunitatii in ansamblu sa se schimbe in bine, iar sloganul „o tara ca afara” sa nu ramana o simpla lozinca lipsita de sens.

Le-a schimbat perceptia despre cum trebuie sa locuiasca un taran aflat la 20 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras.

I-a invatat sa depoziteze selectiv gunoiul in locurile special amenajate, sa circule cu carutele doar pe drumurile agricole special amenajate si chiar sa renunte la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.

Asta in timp ce administratia locala a investit in drumuri de asfalt, apa, canalizare si unitati de invatamant.

„Doar asa, imbunatatind conditiile de viata pentru locuitori, ii putem intoarce acasa pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Tabara.

Comuna Hoceni poate fi oricand un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitatile din tara. Aici, viata locuitorilor se schimba in bine de la o zi la alta, in pofida faptului ca pe teritoriul comunei, situata in zona saraca a Moldovei si la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, nu exista nici macar o firma importanta care sa produca si sa aduca plus valoare.

Cei 3.500 de locuitori ai comunei au gradinte si scoli moderne in toate cele sase sate, apa curge la robinet in gospodariile din patru localitati, iar in centrul comunei exista sala de sport, teatru de vara si un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se gaseste nici pe marile stadioane ale echipelor din prima liga.

„Nu putem lasa oamenii blocati cu zilele sau asteptand sa vina cineva sa ne ajute. Trebuie sa ne gospodarim singuri si intervenim de fiecare data din timp, nu dupa ce oamenii nu mai pot iesi deja din curte”, sustine primarul Vasile Tabara.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md