13:19:28 26.04.2024
Stiri

Andrei Năstase a oferit DETALII despre discuțiile avute cu Maia Sandu, cu o zi înainte ca șeful statului să o înainteze repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de PREMIER. Liderul PPDA e sigur că CC va ANULA decretul președintelui

Actualitate 16.02.2021 09:59 Vizualizări2720 Autor: Ziarul National
Andrei Năstase a oferit DETALII despre discuțiile avute cu Maia Sandu, cu o zi înainte ca șeful statului să o înainteze repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de PREMIER. Liderul PPDA e sigur că CC va ANULA decretul președintelui


Președintele Platformei „DA”, Andrei Năstase, este indignat că Maia Sandu a ignorat propunerea de a-l înainta în calitate de premier, în condițiile în care deja ar avea creată o echipă guvernamentală, care ar face față crizei economice și pandemice și ar pregăti terenul pentru alegerile parlamentate anticipate. Această soluție ar duce la evitarea scenariului învestirii unui guvern subordonat majorității parlamentare PSRM-Șor. Anume despre asta ar fi discutat Năstase cu președintele Maia Sandu, cu o zi înainte de prima tentativă de învestire a Guvernului Nataliei Gavrilița.

„Am fost împreună cu domnul Slusari și domnul Munteanu. Ne-am prezentat opinia și opțiunea Platformei „DA”, am spus că suntem dispuși să facem din nou blocul ACUM, care din păcate a fost dărâmat, și să mergem cu un guvern comun, asumat de data aceasta de Platforma „DA”, așa cum și l-a asumat în 2019 doamna Sandu prin acea propunere de guvern minoritar. Mai apoi, însă, am văzut că a doua zi că s-a propus altceva. Care sunt raționamentele? Nu pot să vă explic eu”, a declarat Andrei Năstase, ieri-seară, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Năstase e sigur că Înalta Curte va anula, la cererea socialiștilor, decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost propusă repetat pentru funcția de premier.

„Așteptăm decizia Curții Constituționale care, cel mai probabil, se va baza pe două hotărâri deja existente. Este cât se poate de predictibilă hotărârea Curții Constituționale. Vrem să vedem cum va proceda președintele în situația în care are această majoritate cu propunerea sa de candidat la funcția de premier. Așteptăm și vom acționa în consecință”, a precizat Năstase.

Andrei Năstase a îndemnat partidele proeuropene parlamentare, dar și pe cele extraparlamentare să pună presiune pe Maia Sandu, pentru ca să fie propus un guvern care să fie votat. „Vreau să transmit un mesaj forțelor proeuropene că este timpul să tratăm lucrurile cu maximă responsabilitate, să strângem rândurile, să nu mai facem așa încât partidele noastre să fie ostile între ele, iar oamenii să nu mai înțeleagă de partea cui să fie și să încercăm să facem totuși un guvern de alternativă celui pe care îl propune Dodon și Șor și să nu admitem ca țara să încapă în mâinile lor”, a menționat liderul Platformei „DA”.

În eventualitatea în care Înalta Curte va constata că președintele Maia Sandu a încălcat Constituția, respingând candidatul propus de majoritatea parlamentară, suspendarea șefului statului este aproape imposibilă, consideră directorului Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Potrivit lui Gribincea, inițierea procedurii de suspendare a președintelui îi va oferi Maiei Sandu un capital politic suplimentar, iar din acest motiv majoritatea PSRM-Șor nu va iniția procedura suspendării.

„În conjunctura politică actuală, nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum, fiindcă, unu, Maia Sandu are cea mai mare popularitate politică, doi – alegerile abia s-au finalizat și trei – există o consecință logică, în cazul în care oamenii vor spune că președintele nu trebuie demis, în alte țări asta este temei de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Vladislav Gribincea, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Și deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, spune că președintele Sandu a încălcat Constituția atunci când a ignorat candidatul susținut de o majoritate parlamentară, totuși parlamentarul recunoaște că suspendarea președintelui țării este aproape imposibilă.

„Din punct de vedere juridic, este un proces extrem de rigid. Curtea Constituțională ar trebui întâi să constate încălcarea, ulterior pentru ca referendumul de suspendare să fie valabil trebuie să voteze mai mulți alegători decât au votat pentru alegerea președintelui în funcție. În realitate, este extrem de complicat, dacă nu chiar imposibil”, a punctat Sergiu Sîrbu.

Potrivit legii, procedura suspendării din funcție a președintelui țării poate fi inițiată cu voturile a 2/3 dintre deputați. Ulterior este organizat un referendum în timpul căruia pentru demiterea șefului statului ar trebui să se pronunțe mai mulți cetățeni decât numărul celor care au votat în favoarea sa la alegerile prezidențiale. Condiția suspendării șefului statului ar putea apare în cazul în care CC va constata că Maia Sandu a încălcat Legea supremă atunci când a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier desemnat, propusă de o majoritate din 54 de deputați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md