14:10:34 26.04.2024
Stiri

MPU cere declararea Ambasadorului rus Oleg Vasnetov PERSONA NON GRATA pe teritoriul R. Moldova: „Desfășoară de ani de zile o activitate de subminare a independenței și suveranității R. Moldova”

Actualitate 16.02.2021 14:54 Vizualizări1793 Autor: Ziarul National
MPU cere declararea Ambasadorului rus Oleg Vasnetov PERSONA NON GRATA pe teritoriul R. Moldova: „Desfășoară de ani de zile o activitate de subminare a independenței și suveranității R. Moldova”


Mișcarea Politică UNIREA (MPU) solicită autorităților să-l declare pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnetov, persona non grata pe teritoriul R. Moldova.

Într-o declarație făcută publică astăzi, MPU îl acuză pe diplomatul rus de faptul că „desfășoară de ani de zile o activitate de subminare a independenței și suveranității R. Moldova”, iar recent a participat la o reuniune a așa-zisului minister de externe de la Tiraspol, lăudând acțiunile acestuia privind „independența” regiunii separatiste.

MPU se declară nemulțumită de reacția Ministerului de Externe în acest caz, instituția recomandându-le ambasadorilor să se abțină de la participarea în cadrul unor evenimente organizate de către structurile neconstituționale de la Tiraspol și care sunt utilizate „în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova”.

Menționăm că, anterior, autoritățile de la Chișinău l-au declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova pe fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin.

Declarația Mișcării Politice UNIREA:

În ultimii 30 de ani, în Rusia se înregistrează o degradare fără precedent a democrației.

Reprezentantul opoziției, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit cu Noviciok, iar pentru că a supraviețuit a fost reținut la revenirea de la tratament din Germania, direct la aeroport, încarcerat și condamnat la 3 ani de detenție, în cadrul unuia dintre dosarele fabricate, fiind hărțuit, în același timp, și cu alte dosare penale.

La fel au fost reținuți și arestați mii de protestatari din Rusia, adepți ai lui Navalnîi, nemulțumiți de regimul lui Vladimir Putin.

Trei diplomați europeni au fost expulzați din Rusia, numai pentru faptul că s-au aflat pe stradă și au urmărit protestele antiregim din ultimele săptămâni.

Pe de altă parte, în Republica Moldova, Ambasadorul Oleg Vasnetov desfășoară de ani de zile o activitate de subminare a independenței și suveranității R. Moldova:

- coordonarea la Moscova prin note informative de discursuri ale oficialilor R. Moldova (Dodon și alții) https://assets.documentcloud.org/.../2039.../kloud-paket.pdf ;

- implicarea în campanii electorale inclusiv prin reprezentanți ai serviciilor secrete (anii 2019 și 2020);

- cazul de la Cimitirul Eroilor din satul Mâna, Orhei;

Recent, Oleg Vasnetov a participat la o reuniune online a structurilor neconstituționale din stânga Nistrului;

Mișcarea Politică UNIREA consideră insuficientă reacția MAEIE pe acest subiect și, având în vedere cele menționate mai sus, solicităm declararea lui Oleg Vasnetov persona non grata pe teritoriul R. Moldova.

Chișinău, 16 februarie 2021


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md