00:21:49 27.04.2024
Stiri

Nicolae Costin, comemorat la 26 de ani de la trecerea sa la cele veșnice: Ce i-ar fi grăbit moartea celui mai de seamă primar al Chișinăului de după independență

Actualitate 16.02.2021 15:55 Vizualizări1220 Autor: Ziarul National
Nicolae Costin, comemorat la 26 de ani de la trecerea sa la cele veșnice: Ce i-ar fi grăbit moartea celui mai de seamă primar al Chișinăului de după independență


Angajați Primăriei Chișinău au depus astăzi flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii instituției, în ziua când se împlinesc 26 de ani de la trecerea la cele veșnice a fostului primar al capitalei.

Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995) a fost un promotor al Mișcării de Renaștere Națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, coautor al Declarației de Independență și primar de Chișinău în perioada anilor 1990-1994.

Printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin în calitate de primar se numără reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Dante Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală, reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Menționăm că, la acea vreme, în spațiul public se vorbea despre faptul că Nicolae Costin ar fi fost omorât, prin iradiere, de către serviciile secrete ruseşti.

„Era prin august 1994. El a fost invitat la o întâlnire la Moscova cu Petru Lucinschi, care pe atunci lucra în capitala URSS. Din cele vorbite cu domnul Costin mai târziu, am aflat că la acea întâlnire, în locul lui Petru Lucinschi, s-a prezentat altcineva. Când am mers să-l întâlnesc la aeroport, s-a apropiat de mine ex-premierul Ion Ciubuc şi mi-a spus că Nicolae Costin se mai reţine pentru o zi. Când am revenit să-l iau de la aeroport, mi s-a plâns că are mari dureri de cap. Durerile au continuat, iar peste două luni, la 25 octombrie, a căzut urcând scările în incinta Primăriei Chişinău. Medicii l-au diagnosticat cu leucemie. Dar el, până atunci, n-a suferit de o asemenea boală. Eu cred că a fost ca şi în cazul disidentului rus Litvinenko, plecat în Anglia, caz cunoscut cu implicarea serviciilor secrete ruseşti. Medicii i-au spus că va trăi un an de zile, nu mai mult. La 6 noiembrie a fost dus la tratament în Germania, iar peste două săptămâni l-au readus. Degrabă, la 16 februarie, a decedat”, povestea anterior într-un interviu fostul șofer al acestuia, Tudor Condrea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md