22:28:55 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Flori și poezii pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului, în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 86 de ani: „Poezia sa este deja în ADN-ul mai multor generaţii”

Actualitate 14.02.2021 16:17 Vizualizări1557 Autor: Ziarul National
VIDEO // Flori și poezii pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului, în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 86 de ani: „Poezia sa este deja în ADN-ul mai multor generaţii” Vlad Bilețchi // Facebook


Amintiri, flori și poezii astăzi pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului, în ziua în care poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 86 de ani.

Scriitori, elevi de la mai multe instituţii de învăţământ, funcționari, reprezentanți ai Asociației „UNIREA-ODIP”, dar și simpli iubitori ai poeziei lui Grigore Vieru au adus un omagiu la bustul scriitorului pe care l-am pierdut acum 12 ani.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, s-a declarat mândru că „am mers în aceeași luntre a clipei împreună” și pe fiecare dintre cei prezenți astăzi la bustul lui Grigore Vieru îi leagă „amintiri frumoase și emoționante” cu regretatul poet național.

La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a ținut să precizeze că Grigore Vieru este și acum „cu noi în lupa pentru limba română, pentru valorile noastre și imaginea noastră culturală”.

„Grigore Vieru este printre noi, este ca şi denumirea unei cărţi ale sale, este „Aproape”. Poezia sa este deja în ADN-ul mai multor generaţii, deoarece opera sa este cunoscută de la mic la mare", a declarat și Călin Vieru, fiul regretatului Grigore Vieru.

Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „UNIREA-ODIP” a amintit o declarație a maestrului: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

„Prin poezia şi cuvântul său înălţător, Vieru a stat la baza Mişcării de Renaştere Naţională, iar versurile sale au promovat cele mai frumoase valori: mama, neamul românesc, limba română, credinţa. Este de datoria tinerei generaţii să promoveze opera marelui poet, cel care prin simplitatea sa ne-a lăsat o adevărată moştenire culturală”, a spus Bilețchi.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, iar visul său de-o viață a fost Unirea: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”; „Vreau să văd Unirea şi să mor”.

Poetul a fost unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia și ne-a lăsat moștenire poezii care completează fondul de aur al literaturii românești.

Casa în care a copilărit poetul din satul Pererâta a fost transformată în muzeu, iar mai multe licee din R. Moldova îi poartă numele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md