10:19:26 26.04.2024
Stiri

Dodon vrea să devină PREMIERUL propus de o nouă majoritate parlamentară, dar la mijloc este o PROBLEMĂ. „Un Guvern pro-estic, cu o interfață proeuropeană - Maia Sandu, ar conveni de minune prieteniei germano-ruse”

Actualitate 10.02.2021 13:39 Vizualizări3089 Autor: Ziarul National
Dodon vrea să devină PREMIERUL propus de o nouă majoritate parlamentară, dar la mijloc este o PROBLEMĂ. „Un Guvern pro-estic, cu o interfață proeuropeană - Maia Sandu, ar conveni de minune prieteniei germano-ruse”


Socialistul Igor Dodon ar vrea și mâine să fie premierul propus de o majoritate formată din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, însă e conștient că nu i se va permite acest lucru. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, PSRM este un partid influențată din exterior, iar Dodon nu poate să facă tot ce vrea.

„Trebuie să ținem cont de faptul că PSRM nu este un partid independent, ci dirijat din străinătate. Dacă cineva dintre liderii socialiști și-ar dori anticipate, să se răzbune în electorală, atunci cei de la Moscova care finanțează partidul sunt mai realiști și nu ar dori să piardă ceea ce au”, a declarat Negru pentru Deschide.md.

Sursa citată menționează că „un guvern pro-estic socialisto-șorist, cu o interfață proeuropeană - Maia Sandu, ar conveni de minune prieteniei germano-ruse”.

„Unica problemă care apare pentru Dodon în visul său de a deveni prim-ministru este hotărârea Curții Constituționale, care prevede că în cazul unor suspiciuni rezonabile de corupție, președintele poate refuza înaintarea candidatului la funcția de premier. Iar Dodon este cu „pufușor pe botișor”, există suficiente motive să spunem că asupra lui planează suspiciuni suprarezonabile de corupție. În acest context, Maia Sandu poate refuza înaintarea lui, chiar dacă va exista o majoritate formalizată”, susține Negru.

În cazul în care socialiștii, având o majoritate formalizată în Parlament, vor propune un candidat „curat”, Maia Sandu ar putea să-l respingă, dar acest lucru ar putea duce la inițierea procedurii de impeachment și suspendare. Totuși, menționează expertul, un asemenea scenariu are puține șanse de a fi realizat.

„Pentru aceasta sunt necesare 2/3 de voturi în Parlament, ceea ce nu cred că vor găsi socialiștii. Totuși, vom avea parte de un nou scandal, o destabilizare. Cred că vrabia mălai visează. Până la urmă, PSRM va fi nevoit să se conformeze acestei strategii a Maiei Sandu”, a punctat Negru.

Referindu-se la formalizarea unei coaliții PSRM-„Pentru Moldova”, Nicolae Negru precizează că aceasta nu este dorită de socialiști, însă, „ținând cont de ultimele evenimente, inclusiv scăderea rating-ului socialiștilor și a lui Dodon, ei ar putea merge la acest pas disperat”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md