16:04:56 10.05.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, la Palatul Elysee: „Această vizită este foarte importantă pentru noi, o vizită care sperăm să aprofundeze colaborarea între R. Moldova și Franța”

Actualitate 04.02.2021 14:19 Vizualizări2936 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, la Palatul Elysee: „Această vizită este foarte importantă pentru noi, o vizită care sperăm să aprofundeze colaborarea între R. Moldova și Franța”


Președintele Maia Sandu a fost primită astăzi la Palatul Elysee de către președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Cei doi au făcut declarații de presă înainte de discuțiile tete-a-tete.

Șeful statului speră că această vizită va aprofunda și mai mult relațiile bilaterale dintre R. Moldova și Franța. „Îmi face o deosebită plăcere să fiu primul președinte al R. Moldova aflat într-o vizită la Palatul Elysee. Această vizită este foarte importantă pentru noi, o vizită care sperăm să aprofundeze colaborarea între R. Moldova și Franța, în beneficiul cetățenilor noștri”, i-a transmis Maia Sandu omologului său francez.

Președintele Maia Sandu a subliniat că R. Moldova este un stat european nu doar geografic: „Suntem europeni prin cultură, istorie, limbă, dar și aspirațiile de democrație, echitate și stat de drept. Două treimi din comerțul nostru extern este cu țările UE. Din 2014, când am semnat Acordul de Asociere cu UE, ne-am asumat parcursul european al țării noastre. Este calea cea mai scurtă către democrație și prosperitate. Acordul de Asociere ne permite să aducem valorile și standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor”.

Sursa citată a mai adăugat că la alegerile din toamna trecută a primit un mandat puternic pentru a reforma justiția și a construi un stat de drept.

„Oamenii din țara mea merită să trăiască într-un stat mai bun, să știe că sunt ocrotiți de lege și că dreptul lor la libertate e sfânt. Aceasta m-am angajat să fac și mă bucur că Republica Franceză e gata să ne ajute în acest demers, așa cum a făcut-o solidar în ultimii 29 de ani. Noi am simțit această solidaritate în cele mai diverse domenii. Am simțit atunci când am fost ajutați să ne scriem legile ca stat independent. Am simțit solidaritatea prin proiectele de dezvoltare în beneficiul cetățenilor R. Moldova. Am simțit această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor de la noi. Franța este printre primii zece investitori în R. Moldova. Ne dorim creșterea volumului comerțului și ne dorim mai multe investiții franceze în R. Moldova”.

De asemenea, Maia Sandu l-a informat pe Emmanuel Macron că R. Moldova este o țară mică, dar care e situată strategic între Vest și Est. „Avem un potențial economic atractiv, pe care vă invităm să-l descoperiți. R. Moldova este un membru activ al francofoniei, avem un număr mare de școli în care se predă limba franceză, avem clase bilingve și ne dorim să dezvoltăm și această dimensiune. Astăzi, la Paris, mă bucur să spun că istoria moldo-franceză este și despre oameni. Franța a însemnat șansa la studii de calitate pentru mii de tineri din R. Moldova. Franța a devenit o pistă pentru afirmare europeană a artiștilor din R. Moldova și a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni. Iar în Moldova am întâlnit francezi care, îndrăgostiți fiind de oamenii noștri, s-au îndrăgostit și de țara mea, care le-a devenit a doua casă.

Domnule președinte, cele două repere - Europa și francofonia - ne-au adus de-a lungul anilor mai aproape și sunt convinsă că vor constitui baza cooperării noastre de mai departe. În numele meu și al poporului R. Moldova vreau să vă mulțumesc pentru această dovadă de prietenie și sperăm ca și în continuare să ne bucurăm de ea”, a conchis Maia Sandu.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md