19:57:50 26.04.2024
Stiri

Chișinăul amână, Tiraspolul desconsideră: Așa-zisele autorități transnistrene ATACĂ activitatea punctelor de înregistrare a unităților de transport, deschise de către ASP la Râbnița și Tiraspol

Actualitate 03.02.2021 10:50 Vizualizări1242 Autor: Ziarul National
Chișinăul amână, Tiraspolul desconsideră: Așa-zisele autorități transnistrene ATACĂ activitatea punctelor de înregistrare a unităților de transport, deschise de către ASP la Râbnița și Tiraspol


Deși Guvernul de la Chișinău a amânat cu doi ani, până în septembrie 2022, termenele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană cu plăcuțe de tip neutru, așa-zișii funcționari de la Tiraspol învinuiesc autoritățile constituționale ale R. Moldova că ar întreprinde „acţiuni neautorizate şi incompatibile cu realitatea”, în ceea ce priveşte numerele de înmatriculare neutre.

Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a emis recent un comunicat de presă în care vorbește despre faptul că „la frontiera Ucrainei şi Transnistriei, la punctul de control Cuciurgan, Poliţia de frontieră a Republicii Moldova răspândeşte zvonuri că, de pe 15 martie, va restricţiona deplasarea automobilelor transnistrene, cu excepţia celor cu numere de înmatriculare neutre”.

Aceeași sursă se plânge că „mecanismul de funcţionare a punctelor de înregistrare a unităţilor de transport”, deschise de către Agenția Servicii Publice la Râbnița și Tiraspol, ar conţine „elemente de discriminare create artificial în baza dreptului civil”.

„Datorită lipsei de funcţionalitate a acestui mecanism, în doi ani doar 4% din numărul total de şoferi au beneficiat de posibilitatea pentru a înregistra plăcuţe cu numere de înmatriculare neutre”, arată așa-zisa diplomație de la Tiraspol, adăugând că ar exista „15 probleme” care ar trebui eliminate din activitatea punctelor de înregistrare a unităţilor de transport, pentru a forma un alt mecanism „capabil să răspundă intereselor tuturor locuitorilor Transnistriei”.

Amintim că, începând cu 1 septembrie 2018, proprietarii de mijloace de transport domiciliați în regiunea transnistreană pot solicita numere de înmatriculare neutre, oferite de către autoritățile Republicii Moldova, care le permite circulația în traficul rutier internațional. Aceștia o pot face la două puncte de înmatriculare deschise în orașele Tiraspol și Râbnița.

Potrivit datelor oficiale, timp de doi ani, circa patru mii de mașini au primit plăcuțe neutre la ghișeele din Râbnița și Tiraspol, iar Agenţia Servicii Publice (ASP) a schimbat aproape 8 400 de permise de conducere transnistrene în cele de model naţional ale Republicii Moldova.

Așa-zisele autorități de la Tiraspol își doresc, însă, recunoaşterea permisului de conducere eliberat de către instituțiile transnistrene nerecunoscute şi permisiunea de a utiliza numere neutre pentru transportul de călători şi mărfuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md