09:48:34 26.04.2024
Stiri

UE stabilește domeniile din R. Moldova în care va investi în următorii șapte ani: Consultări la mai multe instituții publice de la Chișinău

Actualitate 02.02.2021 10:13 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
UE stabilește domeniile din R. Moldova în care va investi în următorii șapte ani: Consultări la mai multe instituții publice de la Chișinău


Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, va identifica în săptămâna curentă domeniile prioritare care vor fi incluse în noul Plan Indicativ Multianual 2021 – 2027 al UE pentru R. Moldova.

Oficialii europeni au participat luni la o videoconferință cu Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a confirmat faptul că Republica Moldova sprijină cele cinci domenii prezentate de Comisia Europeană în comunicarea UE privind politica Parteneriatului Estic post-2020: reziliența economică, supremația legii și securitate, mediul înconjurător, transformarea digitală, societate inclusivă. Acestea urmează a fi adoptate oficial de viitorul Summit al Parteneriatul Estic din anul curent.

Aureliu Ciocoi a punctat că viitorul cadru va trebui să îmbine necesitățile urgente aferente redresării economiei și priorități de dezvoltare de lungă durată. Printre direcțiile importante de implementare au fost discutate asemenea domenii precum statul de drept, reziliența economică, eficiență energetică și securitate, agricultură, educație, sănătatea, gestionarea deșeurilor și alte domenii prioritare.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că oficialii europeni vor avea, pe parcursul săptămânii curente, consultări cu mai multe instituții naționale, printre care Ministerul Finanțelor (în calitatea sa de autoritate națională de coordonare a asistenței externe), Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Justiției, Curtea de Conturi, Biroul politici pentru reintegrare.

Noul Program Indicativ Multianual este de importanță majoră pentru R. Moldova, dat fiind faptul că reprezintă documentul de programare care va reflecta asistența financiară prevăzută pentru republica noastră și prioritățile sectoriale, ce vor fi susținute pentru următorii șapte ani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md