11:16:25 26.04.2024
Stiri

PSRM pregătește un nou proiect de LEGE privind statutul special al LIMBII RUSE în R. Moldova, deși Curtea Constituțională s-a expus deja pe marginea aceste i chestiuni: „Ei tot sunt plătitori de impozite”

Actualitate 02.02.2021 13:59 Vizualizări1432 Autor: Ziarul National
PSRM pregătește un nou proiect de LEGE privind statutul special al LIMBII RUSE în R. Moldova, deși Curtea Constituțională s-a expus deja pe marginea aceste i chestiuni: „Ei tot sunt plătitori de impozite” Captură


Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au anunțat astăzi că vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, care urmează să fie prezentat și votat în plenul Parlamentului, deși Curtea Constituțională s-a expus deja pe marginea acestei chestiuni în luna ianuarie curent.

„Vom elabora un nou proiect cu privire la funcționarea limbilor. Vineri va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii, dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului Relațiilor Interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă, pe care o vorbește o bună parte din cetățenii R. Moldova. Ei tot sunt plătitori de impozite”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă.

Socialiștii au făcut trimitere și la protestele organizate în unele localități ale R. Moldova, în cadrul cărora unii cetățeni solicită un statut special pentru limba rusă. „Asta demonstrează că cetățenii au nevoie de o astfel de lege”, a precizat Batrîncea.

La rândul său, deputatul Bogdat Țîrdea a spus că, potrivit datelor Google, în prezent, din numărul total de cetățeni ai R. Moldova înregistrați pe Facebook, 47% de internauți folosesc limba rusă, iar 51% – limba română.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

„Aceste date demonstrează că numărul celor ce folosesc limba rusă e aproape egal cu numărul celor, care folosesc pe Facebook limba română”, a precizat Țîrdea.

Citește și: Moscova, ÎNFURIATĂ pe Chișinău și Kiev pentru deciziile care vizează limbile română și ucraineană: AMENINȚĂ cele două capitale cu ațâțarea spiritelor în Transnistria și Donbas

Amintim că Înalta Curte a declarat neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, aprobată în mare grabă de către deputații socialiști, împreună cu cei ai Partidului „Șor” și transfugii din Partidul Democrat.

Citește și: Dodon îi numește „MARGINALI” pe cei 80% dintre cetățenii R. Moldova, care declară ROMÂNA limba lor maternă. „Acei marginali care au jignit vorbitorii de limbă rusă sunt tot acei care au ÎMPUȘCAT pe Nistru”. Socialistul URĂȘTE și „cușma lui Guguță”

În decizia Curții Constituționale se arată că „limba maternă a cel puțin 77,86 % din cetățenii R. Moldova este limba română, limba rusă este limba maternă a cel puțin 9,39 % din cetățenii R. Moldova”, iar „tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md