01:18:15 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Ziua Administrației Publice Locale: ACORD de parteneriat între Președinție și CALM. „R. Moldova va deveni prosperă numai dacă schimbările se vor face resimțite în fiecare sat, oricât de mic este”

Actualitate 01.02.2021 12:31 Vizualizări1364 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ziua Administrației Publice Locale: ACORD de parteneriat între Președinție și CALM. „R. Moldova va deveni prosperă numai dacă schimbările se vor face resimțite în fiecare sat, oricât de mic este”


Președinția R. Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) vor colabora pentru descentralizarea și consolidarea administrației publice locale, dar și atragerea fondurilor externe pentru modernizarea localităților.

Șeful statului Maia Sandu și președinta CALM, Tatiana Badan, au semnat astăzi, de Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, un acord de pateneriat, care pune bazele unei colaborări de durată între cele două instituții.

„R. Moldova va deveni o țară prosperă numai dacă schimbarea de va face resimțită în fiecare sat, oricât de mic este acesta”, s-a declarat convinsă Maia Sandu, amintind despre resursele limitate de care dispun primăriile locale în prezent.

Primarii sunt cei „din prima linie”, de la care cetățenii cer condiții bune de trai, iar proiectele majore necesită investiții pe măsură. În același timp, banii adunați în bugetul de stat din taxe și impozite sunt împărțiți pe criterii politice de către „politicieni corupți”, așa cum s-a întâmplat „la miez de noapte”, la finele anului trecut, atunci când socialiștii lui Igor Dodon și deputații Partidului Șor au împărțit banii publici după bunul lor plac, a amintit președinta Maia Sandu.

Șeful statului a declarat că este nevoie de un mecanism clar de repartizare a banilor publici, pentru a exclude orice tip de abuzuri, și a îndemnat organele de drept să înceteze controalele abuzive în ceea ce privește activitatea primarilor din R. Moldova fie „din interes politic”, fie „pentru a stoarce bani”.

„Banii statului sunt banii tuturor cetățenilor. Avem nevoie de mecanisme clare, corecte de alocare transparentă a resurselor pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova. Și avem nevoie de politicieni și de oameni în funcții de răspundere care respectă legea, care respectă toți cetățenii și care pun în aplicare politici corecte față de toți cetățenii”.

Maia Sandu a amintit de vizita sa recentă întreprinsă la Bruxelles unde a convenit despre un program de asistență oferit de către UE Republicii Moldova pentru o perioadă de șapte ani, care să prevadă resurse pentru dezvoltarea localităților din R. Moldova, iar în acest proces va fi atras și CALM-ul.

Tatiana Badan, președinta CALM-ului, a apreciat, la rândul său, faptul că primarii au început a fi auziți și a salutat posibilitatea de a aduce mai multe fonduri externe pentru dezvoltarea localităților din R. Moldova, cu scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md