16:07:04 26.04.2024
Stiri

Emil Drăghici, președinte ACoR: „UE trebuie să cunoască despre deschiderea comunităților locale din Republica Moldova pentru spațiul european”

Actualitate 01.02.2021 13:29 Vizualizări1220 Autor: Ziarul National
Emil Drăghici, președinte ACoR: „UE trebuie să cunoască despre deschiderea comunităților locale din Republica Moldova pentru spațiul european” CALM


Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, primar de Vulcana Băi, județul Dâmbovița, a insistat ca președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, să țină un discurs în cadrul reuniunii recente a grupului politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR).

Întrebat despre susținerea autorităților locale din România acordată în cadrul instituțiilor europene pentru autoritățile locale din Republica Moldova, Emil Drăghici a declarat că este foarte important ca și vocea celor din stânga Prutului să fie auzită în spațiul european, aceasta fiind „o poziție asumată în calitate de copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, dar și o obligație morală”.

„Oare nu este normal ca eu, cel care particip într-o structură europeană, să acord posibilitatea deschiderii APL din Republica Moldova către colegii din cuprinsul Uniunii Europene? Cred că orice om întreg va spune da. Și în continuare voi face tot ce depinde de mine ca președintele CALM să aibă intervenții și în cadrul altor grupuri politice. (...) În primul rând, trebuie să se cunoască despre deschiderea comunităților locale din Republica Moldova pentru spațiul european, deoarece încă foarte mulți cred că voi nu vă doriți această integrare europeană. Prin discursul dnei Tatiana Badan, le spunem acestora că cetățenii din Republica Moldova își doresc să împărtășească valorile europene. Trebuie însă să înțelegem că aceasta nu este o chestiune de azi pe mâine, ci una pentru ani de zile în vederea consolidării structurilor de reprezentare a autorităților locale din Republica Moldova în cadrul organismelor europene”, a declarat Emil Drăghici, citat de CALM.

Președintelui Asociației Comunelor din România (ACoR) și-a exprimat speranța că, în a doua jumătate a acestui an, la Sibiu va avea loc reuniunea Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, pentru a discuta soluții concrete de a ajuta comunitățile din stânga Prutului.

Menționăm că, la ședința grupului politic Alianța Europeană din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) de la finele săptămânii trecute, președintele CALM, Tatiana Badan a vorbit despre speranța pe care și-o pun autoritățile locale din țările Parteneriatului Estic în Comitetul European al Regiunilor. „Comitetul Regiunilor ar putea avea un rol mult mai accentuat în calitate de promotor fidel și natural al democrației locale, descentralizării și în problemele de dezvoltare”, a declarat Tatiana Badan.

Vorbind despre direcțiile prioritare de acțiune și dezvoltare a cooperării între Comitetul Regiunilor și colectivitățile locale din Republica Moldova, președintele CALM a evidențiat necesitatea recunoașterii și tratării colectivităților noastre locale în calitate de parte integranta a spațiului valoric și cultural românesc și european: „Peste 80% din populația Republicii Moldova vorbesc o limbă europeană (română) și majoritatea deține cetățenie europeană, locuiesc și au permise de ședere/ lucru în țările Uniunii Europene”.

Potrivit Tatianei Badan, este important de a acorda autorităților locale statut de membru asociat și în cadrul Comitetului Regiunilor sau de a crea în cadrul Comitetului Regiunilor un Grup special pentru țările Parteneriatului Estic care au semnat acordul de asociere la Uniunea Europeană (Moldova, Georgia și Ucraina). „În acest fel, poziția reprezentanților/asociațiilor APL din aceste țări va fi auzită în cadrul Comitetului Regiunilor, ceea ce va contribui în mod semnificativ la consolidarea administrației locale și a guvernelor locale concrete din Republica Moldova și alte țari asociate la UE”.

Tatiana Badan a accentuat că identitatea europeană și culturală comună a colectivităților locale din R. Moldova și România este și va rămâne un element fundamental care, spre deosebire de alte țări asociate, situează Republica Moldova mult mai aproape de spațiul UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md