03:31:24 27.04.2024
Stiri

VIDEO // „R. Moldova - poligon experimental”, un film despre știrile false lansate în stânga Prutului, ca parte a războiului hibrid

Actualitate 01.02.2021 15:44 Vizualizări1611 Autor: Ziarul National
VIDEO // „R. Moldova - poligon experimental”, un film despre știrile false lansate în stânga Prutului, ca parte a războiului hibrid


Un film care abordează problema „fake news”, adică a știrilor false în calitate de componentă a războiului hibrid purtat în spațiul mediatic al Republicii Moldova, a fost lansat de către echipa „Creativ Pedia”.

Proiectul a fost finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, anunță secretarul de stat Ana Guțu, potrivit căreia republica din stânga Prutului este tratată deseori ca „un poligon experimental la frontiera estică a Uniunii Europene”.

Filmul prezintă analiza mai multor voci importante de pe ambele maluri ale Prutului, combinate cu realitățile izbitoare din R. Moldova de astăzi.

În opinia analistului Dan Dungaciu, de exemplu, R. Moldova este „un spațiu dificil de abordat, pentru că e nedifinit identitar”, iar de aici ar veni problemele.

„Dacă nu știi cine ești, nu poți să-ți construiești o politică externă. Nu știi unde să te duci. E ca și cum cineva s-ar naște și nu ar ști cine sunt părinții”, pune degetul pe rană Dungaciu.

Aceeași sursă abordează problema Transnistriei care ar reprezenta „o valiză fără toartă” în parcursul european al Basarabiei.

„Adevăratele tancuri rusești sunt televiziunile lor”, punctează jurnalistul Alecu Reniță, precizând că Federația Rusă a înțeles că așa se ajunge „direct la sufletul și în mintea omului”.

Una dintre concluziile documentarului este că lansarea știrilor false în acest spațiu are scopul de a adânci fricile unei populații sărăcite, mai ales în raport cu Vestul, pentru a menține în continuare R. Moldova într-o zonă gri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md