16:04:19 26.04.2024
Stiri

Un activist civic lansează „PARTIDUL Schimbării”. Printre membrii grupului de inițiativă se află și un consilier PREZIDENȚIAL al Maiei Sandu: „Felul în care vedem noi POLITICA nu se regăsește la partidele de pe eșichierul politic”

Actualitate 28.01.2021 11:22 Vizualizări2191 Autor: Vitalie Hadei
Un activist civic lansează „PARTIDUL Schimbării”. Printre membrii grupului de inițiativă se află și un consilier PREZIDENȚIAL al Maiei Sandu: „Felul în care vedem noi POLITICA nu se regăsește la partidele de pe eșichierul politic” Captură


Activistul civic și fostul pretendent la funcția de procuror general, Ștefan Gligor, a lansat astăzi grupul de inițiativă pentru crearea unei noi formațiuni politice, „care va contribui la schimbarea elitelor corupte și va promova solidarizarea societății în jurul unui concept de bună guvernare a R. Moldova”. Printre membrii grupului de inițiativă se află și actualul consilier prezidențial pe domeniul energeticii, Sergiu Tofilat.

Potrivit lui Gligor, formațiunea se va numi „Partidul Schimbării”.

„Lansăm acest partid pentru că felul în care vedem noi politica nu se regăsește la partidele de pe eșichierul politic. Noi credem că e necesară o reformă profundă a sistemului politic din R. Moldova”, a declarat astăzi Gligor, în cadrul evenimentului de lansare a grupului de inițiativă.

Activistul civic susține că Vlad Plahotniuc a fost doborât și grație grupului său, iar ulterior - și Igor Dodon.

„În prezent, R. Moldova este controlată de grupuri criminale organizate și politicieni corupți care au transformat cetățeanul și statul într-o sursă de venit ilegal. Uzurparea puterii de către regimul lui Plahotniuc a marcat apogeul degradării instituțiilor statului și distrugerii speranței a sute de mii de cetățeni de a trăi într-un stat cu instituții funcționale, justiție independentă și, desigur, în bunăstare. În ultimii cinci ani, membrii grupului nostru s-au opus continuu regimului oligarhic și uzurpării puterii de stat. La începutul anului 2017 am avertizat societatea despre pericolul modificării sistemului electoral de către Plahotniuc și Dodon. Am inițiat o rezistență civică împotriva sistemului electoral mixt, am organizat proteste populare de pe platforma societății civile, am depus efort să unim societatea în jurul ideii anulării sistemului electoral abuziv prin organizarea unui referendum legislativ”, a spus Gligor.

Gligor a recunoscut că a promovat conceptul coaliției temporare PSRM – ACUM: „Am apărat conceptul coeziunii naționale împotriva regimului Plahotniuc. Astfel, am contribuit, din rândul societății civile și în limita posibilităților modeste, la inițierea procesului de eliberare a statului capturat, proces care nu a fost finalizat nici până în prezent. Astăzi, în pofida a două victorii istorice ale societății noastre – eliminarea lui Plahotniuc și victoria în alegerile prezidențiale – Parlamentul R. Moldova rămâne în continuare un simbol al corupției, traseismului și iresponsabilității criminale. Este cert că alegerile parlamentare anticipate sunt unica soluție corectă pentru R. Moldova.

Prin acest proiect politic, dorim să contribuim la schimbarea elitelor politice, eliminarea traseiștilor, corupților și oligarhilor atât din Parlament, Guvern, cât și în alte instituții. Un proiect prin care vom contribui la schimbările așteptate de oamenii simpli și vom oferi o viziune de dezvoltare și prosperitate pentru statul nostru. După treizeci de ani de dezbinare și sărăcie, e timpul să ne unim în jurul unui concept de dezvoltare a R. Moldova, în jurul primului proiect de țară. Este timpul să lăsăm deoparte agenda falsă și contradicțiile impuse de politicienii corupți. De fiecare dată când politicienii au reușit să ne dezbine, ei au devenit mai bogați, iar noi, cetățenii, mai săraci și mai dezamăgiți”.

De asemenea, Gligor susține că formațiunea sa va ignora „contradicțiile sterile legate de identitate, apartenență etnică, limba vorbită”.

„Luptele geopolitice sterile ne-au sabotat și nu ne-au permis să construim un stat de drept cu o economie puternică, un sistem de protecție socială echitabilă și nu mai puțim important – să educăm generații de cetățeni implicați și responsabili. Este pentru prima dată când un grup de inițiativă vine cu un proiect de țară în baza a ceea ce ne unește și nu ne dezbină. Un proiect care propune cetățenilor și societății să încheiem un acord național, dacă vreți, un contract social cu privire la capitolele și direcția de guvernare a țării noastre”, a mai punctat Ștefan Gligor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md