02:33:01 27.04.2024
Stiri

Dacian Cioloș: Inaugurarea lui Joe Biden, o oportunitate pe care SUA și UE n-o pot rata. Să ne suflecăm mânecile și să construim o viziune comună față de rivalii sistemici – China și Rusia

Actualitate 20.01.2021 14:23 Vizualizări948 Autor: Ziarul National
Dacian Cioloș: Inaugurarea lui Joe Biden, o oportunitate pe care SUA și UE n-o pot rata. Să ne suflecăm mânecile și să construim o viziune comună față de rivalii sistemici – China și Rusia


Inaugurarea noului președinte al SUA marchează un nou început pentru Statele Unite și pentru relația transatlantică pe care europenii și americanii nu-l pot rata, a declarat miercuri liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European cu privire la ceremonia de instalare a lui Joe Biden și situația politică din SUA după violențele de la Capitoliu.

“În numele Renew Europe, aș dori să-mi exprim cea mai profundă solidaritate față de poporul american și de congresistele și congresmanii americani pentru atacul revoltător asupra Capitolului. Deși șocante și în contrast extrem cu tradiția politică americană, aceste evenimente au rădăcini ușor de recunoscut – populismul, urmărirea intereselor individualiste în timp ce se află în funcții publice, polarizare extremă și, cu siguranță, minciuni mari alcătuite și propagate chiar din cel mai înalt birou al țării. Nici o democrație din lume nu este imună la aceste pericole. În Europa există numeroși politicieni care cochetează cu aceeași rețetă. Este de datoria noastră să ne păstrăm valorile, să le confruntăm și să numim minciuna „minciună”, a afirmat Cioloș, în cadrul dezbaterii la care au participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit lui Dacian Cioloș, inagurarea celui de-al 46-lea președinte, Joe Biden, marchează un nou început pentru Statele Unite și pentru parteneriatul transatlantic.

„Este o oportunitate pe care noi, europenii și americanii, nu o putem rata. Trebuie să ne suflecăm mânecile și să ne remodelăm parteneriatul de lungă durată. Să lăsăm în urmă tensiunile comerciale. Să construim o viziune comună cu privire la modul de a face față cu rivalii noștri sistemici – China și Rusia. Să ne intensificăm angajamentele de combatere a schimbărilor climatice și să discutăm cum să ne ocupăm de giganții digitali. Să identificăm cum să sprijinim țările din lume să iasă din pandemie și să revină pe o cale de creștere. Și, cel mai important, noi, europenii, ar trebui să profităm de propunerea domnului Biden de a construi o Alianță a țărilor democratice, care prețuiesc libertatea și respectă drepturile omului, astfel încât să putem demonstra lumii că democrațiile sunt rezistente și potrivite pentru provocările acestei secol“, a adăugat liderul Renew Europe.

Joe Biden este învestit miercuri în funcția de președinte al SUA. El va depune jurământul și va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, tema ceremoniei sale de inaugurare fiind “America unită”.

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Pregătindu-se pentru acest moment, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au avut marți o întâlnire de peste ore, discutând despre consolidarea legăturilor transatlantice și organizarea în același timp a unui summit al Alianței Nord-Atlantice și a unui Consiliu European extraordinar cu participarea președintelui SUA.

În decembrie trecut, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au subliniat, în cadrul concluziilor adoptate la Consiliul European, importanța unui parteneriat strategic transatlantic puternic și și-au afirmat deschiderea pentru a discuta prioritățile comune cu noul președinte al Statelor Unite.

Concluziile Consiliului European au urmat unei poziții comune a miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au reafirmat importanța strategică a parteneriatului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, subliniind că aceasta este „cea mai strânsă relație din lume, înrădăcinată în valori comune și interese comune, legături culturale și istorice, precum și în realitatea geopolitică.

Într-o convorbire telefonică avută în luna noiembrie a anului trecut, președintele ales al SUA Joe Biden le-a comunicat preşedintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german Angela Merkel că doreşte “revitalizarea relaţiilor bilaterale şi transatlantice, în special în cadrul NATO şi UE”, după ce aceste raporturi între aliații tradiționali au fost șubrezite de politica administrației Donald Trump și apetitul liderului american pentru coliziune cu UE și Germania.

Tot în luna noiembrie, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au avut convorbiri telefonice cu președintele ales al SUA, Joe Biden, cei trei lideri convenind asupra necesității reconstruirii alianței dintre Europa și Statele Unite, în timp ce șeful Consiliului European l-a invitat pe viitorul lider de la Casa Albă să efectueze, în 2021, o vizită la Bruxelles pentru un summit cu cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md