23:18:32 26.04.2024
Stiri

Adevărul despre Paracetamol: Are efecte adverse GRAVE! Un medic sparge tăcerea

Actualitate 08.01.2021 08:00 Vizualizări4342 Autor: Ziarul National
Adevărul despre Paracetamol: Are efecte adverse GRAVE! Un medic sparge tăcerea


Medicul Radu Țincu face o comparație în Paracetamol, medicament folosit de mulți români, și vaccinul anti-COVID-19 puctând faptul că cel dintâi are efecte adverse mai grave.

Medicul a explicat într-o intervenție la un post TV faptul că de multe ori oamenii iau Paracetamol fără să mai citească prospectul medicamentului deoarece a devenit un „tratament” uzual, scrie gandul.info.

„În primul rând, paracetamolul este deja un medicament uzual pe care îl folosim cu toții fără să mai citim prospectul. Putem discuta de foarte multe alte medicamente pe care le folosim în mod uzual, care se eliberează fără prescripție medicală și care au prospecte extrem de lungi. Dacă ar fi să citim efectele adverse sau contraindicațiile, cu siguranță ne-am gândi de două ori înainte să luăm un astfel de medicament”, a declarat Radu Țincu.

„Pe de altă parte, în ceea ce privește vaccinul împotriva coronavirusului, există aceste teorii ale conspirației care au fost mult timp vehiculate și amplificate, și pe baza lor, cu atât mai mult neîncrederea populației este mai mare. Însă, ceea ce știm despre acest vaccin, știm că el a fost evaluat în studiile clinice pe zeci de mii de persoane, dar iată că am trecut și de această fază a evaluărilor din studiile clinice și am ajuns la vaccinarea a milioane de oameni. Sunt foarte mulți oameni care se vaccinează de la o zi la alta, fără a fi raportate reacții adverse importante”, a adăugatexplicat medicul.

Cele mai vândute medicamente fără prescripție medicală sunt aspirina și paracetamolul. Iar farmaciștii se declară și ei îngrijorați de obiceiul oamenilor de a se trata după ureche. Medicația la proprie inițiativă este dăunătoare și poate face mai mult rău decât bine, atrag atenția specialiștii!

Profesor de Farmacologie la UMF București, Cornel Chiriță explică: „A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md