23:23:24 26.04.2024
Stiri

Socialistul Bolea își cere scuze „cu jumătate de gură”, după ce a JIGNIT familiile în care cresc copii cu AUTISM

Actualitate 06.01.2021 12:29 Vizualizări2544 Autor: Ziarul National
Socialistul Bolea își cere scuze „cu jumătate de gură”, după ce a JIGNIT familiile în care cresc copii cu AUTISM


Deputatul socialist Vasile Bolea, președintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, recunoaște că a greșit atunci când a jignit familiile în care cresc copii cu autism, după ce a afirmat că „autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gât”.

Totuși, Bolea își cere scuze numai cu „jumătate de gură”, afirmând că declarația i-ar fi fost „distorsionată”.




„Am și mereu am avut empatie în raport cu oamenii care se confruntă cu anumite probleme în viață, indiferent de originea acestora. Așa am fost educat în familie, în spirit creștin. Împărtășesc integral durerea familiilor în care cresc copii ce suferă de autism. Cunosc personal astfel de cazuri și înțeleg deplin prin ce trec, în special, părinții. În același timp, regret că o exprimare la adresa unei acțiuni politico-juridice făcută de mine a fost distorsionată, motiv pentru care adresez scuzele de rigoare familiilor și persoanelor care s-au simțit ofensate”, a scris Bolea, la patru zile după ce a făcut acea declarație scandaloasă și după ce a fost taxat de Federația pentru Drepturi și Resurse ale Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova.

Declarația Federației pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova:

Domnule Vasile Bolea.

Sunteți generația care a auzit despre Pokemoni sau chiar v-ați și jucat cu Pokemoni. Colecțiile de Pokemoni erau pentru unii cea mai valoroasă bogăție. Au fost creați în 1995 de Satoshi Tajiri - diagnosticat cu autism.

Faceți parte din generația care a urmărit „Vânatorii de fantome” cu Dan Aycroyd (tipul cu ochelari) – și el cu autism.

Cu siguranța i-ați avut drept idoli pe John Travolta, Sylvester Stalone și Robert DeNiro sau cel putin ati privit filme cu ei. Ați știut că sunt tați de băieți cu autism?

Scrieți în unul din CV-urile dumneavoastră publice că sunteți pasionat de lectură. Cu siguranță ați auzit de poeta americană Emily Dickinson – cu autism și ea.

Nu vă întrebăm dacă purtați haine cu logotipul Tommy Hilfiger. Doar vrem să Vă spunem că designerul este tată de copil cu autism.

Diferența între acești oameni și copiii noștri este că primii s-au născut sau au avut șansa să devină cetățeni ai unor state în care drepturile omului sunt la ele acasă, iar arena politică, deși, dominată de bătălii aprige, totuși, are reguli guvernate, inclusiv și de bunul-simț.

Noi reprezentăm cei peste 700 de copii din R. Moldova care au avut șansa să fie oficial diagnisticați cu autism – o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea socială și restricționează activitățile și interesele. Însă, în țara aceasta, unde 441 191 de adulți cu drept de vot în alegerile parlamentare din 2019 v-au ales, inclusiv de dumneavoastră, Domnule Bolea, să le reprezentați intersele, mai există copii cu autism care nu sunt diagnosticați. În 2019, la nivel global, 1 din 100 de copii aveau autism!!!

Diagnosticarea la timp oferă șansa incluziunii sociale. În țări precum Republica Moldova, unde accesul la diagnostic și terapii specializate este limitat, odată ajunși la adolescență, aproximativ 70-80% din tinerii cu autism au nevoie de însoțitor, au nevoie de terapii, educație specială, sport, alimentație specifica și multe altele care necesită resurse. Resurse pe care de cele mai multe ori le suportă părinții.

În acest context, termenul folosit de dumneavoastră în postarea publică de pe rețelele de socializare și preluată de presă, este pe puțin înjositor... Vă încurajăm să aveți tot atâta îndrăzneală și verticalitate să ieșiți în fața presei cu scuze pentru acest mesaj nechibzuit. Nu o faceți pentru noi și nici pentru copiii noștri, ci pentru Dumneavoastră – politicianul îndrăzneț care a fost votat inclusiv de către unii dintre părinții care știu ce înseamnă să crești un copil cu autism în Moldova și unii tineri cu autism. Îndreptațiți-le așteptările!

În final, noi, părinții copiilor cu autism, cunoscându-va drept rugbyst, vă dorim cu toată sinceritatea să aveți șansa să jucați un match de rugby arbitrat de englezul Alex Lambe, membru al Societății Londoneze a Uniunii arbitrilor de rugby – persoana cu autism și el!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md