01:04:11 27.04.2024
Stiri

Alegeri în Europa 2021: Germania va alege succesorul Angelei Merkel

Actualitate 04.01.2021 18:59 Vizualizări1322 Autor: Ziarul National
Alegeri în Europa 2021: Germania va alege succesorul Angelei Merkel


Alegerile parlamentare din Germania și retragerea Angelei Merkel, alegerile generale din Olanda, alegeri regionale în Franța, și primele alegeri locale și parlamentare regionale din Marea Britanie post-Brexit sunt considerate principalele scrutine de urmărit în anul 2021, conform unui material realizat de Politico Europe.

Cetățenii sunt chemați în 2021 la urne în mai multe momente electorale din țări europene care au potențialul de a zdruncina peisajul politic al continentului, pe măsură ce acesta încearcă să se îndepărteze de un an marcat de criza coronavirusului.

Pandemia ar putea continua să perturbe alegerile din 2021, așa cum a făcut-o în 2020, dar unele lucruri sunt sigure: Angela Merkel, liderul de lungă durată al Germaniei și, în multe privințe, al Europei, se va retrage din funcție, premierul olandez Mark Rutte candidează pentru a patra oară, în Franța au loc alegeri regionale, un exercițiu iar în Regatul Unit vor avea loc alegeri locale și parlamentare în Țara Galilor și Scoția, în aceasta din urmă existând tot mai multe presiuni privind un nou referendum de independență față de Marea Britanie după producerea Brexit-ului.

Iată care sunt principalele momente electorale în Europa lui 2021:

Alegeri prezidențiale în Portugalia – 24 ianuarie

Sondajele îl dau câștigător pe actualul președinte Marcelo Rebelo de Sousa (centru-dreapta), care este creditat cu peste 60% din voturi.

Cu toate acestea, cei mai apropiați doi concurenți ai săi atrag multă atenție mass-media: fostul europarlamentar socialist Ana Gomes (13%) și politicianul de extremă dreapta André Ventura (10%), care a fondat partidul Chega (adică “Ajunge!”) abia în 2019.

Portugalia, condusă de un guvern socialist al premierului Antonio Costa, a preluat la 1 ianuarie 2021 președinția Consiliului Uniunii Europene.

Alegeri parlamentare în Olanda – 15-17 martie

Premierul Mark Rutte, unul dintre cei mai longevivi lideri ai Europei, va candida pentru un al patrulea mandat. Partidul său VVD este lider în sondaje, proiectat să câștige 37 de locuri – cu patru mai multe decât a câștigat în ultimele alegeri din 2017. La alegerile precedente, rezultatele fragmentate au determină discuții de coaliție întinse pe mai multe luni de zile cu multiple încercări eșuate la formarea unui guvern. În cele din urmă, VVD a trebuit să adune o slabă majoritate împreună cu alte trei partide de centru-dreapta, centru stânga și ecologiști. De data aceasta, VVD poate obține mai ușor formarea unei coaliții în urma alegerilor, lăsând formațiunile extremiste în afara puterii.

Alegeri parlamentare în Bulgaria – 28 martie

Alegerile parlamentare din Bulgaria vor avea loc după mai multe luni de proteste anti-guvernamentale care solicită prim-ministrului Boiko Borissov să demisioneze din cauza acuzațiilor de corupție și a legăturilor opace dintre guvern, oligarhi, justiție și serviciile de securitate. În afară de o remaniere a Cabinetului, Borissov a refuzat să facă un pas în spate, provocând în schimb teama cu privire la perspectiva ca adversarii săi socialiști să preia puterea.

De altfel, pentru a-și asigura sprijinul unui mic partid naționalist din coaliția sa de guvernământ, Borissov pune obstacole în calea Macedoniei de Nord către aderarea la UE, punând presiune pe Skopje să recunoască poziției Sofiei potrivit căreia limba vorbită în Macedonia de Nord este un dialect regional al limbii bulgare.

Sunt așteptate, de asemenea, alegeri prezidențiale în cursul anului, preconizate în toamnă. Niciun candidat nu a fost anunțat încă, dar Rumen Radev – care s-a confruntat împotriva lui Borissov în mijlocul protestelor – este eligibil pentru a fi reales.

Alegeri locale în Regatul Unit. Alegeri parlamentare în Scoția și Țara Galilor – 6 mai

Cursa parlamentară din Scoția deține un interes special: prim-ministru Nicola Sturgeon a declarat că va face campanie pentru a primi mandat privind un vot pentru independență, deschizând calea unei confruntări cu guvernul prim-ministrului Boris Johnson. Scoția a votat să rămână în Marea Britanie cu o marjă de 55% până la 45% la un referendum de independență din 2014, dar Sturgeon consideră că nemulțumirea scoțiană față de Brexit și sprijinul crescând pentru secesiune va duce la un rezultat diferit.

Există, de asemenea, voturi stabilite pentru parlamentul galez, consiliile locale engleze și un număr de primari aleși direct în Anglia.

Londra își alege primarul tot pe 6 mai, după ce scrutinul a fost amânat cu un an din cauza pandemiei. Primarul în funcție și candidatul laburist Sadiq Khan pare favorit să rămână în funcție, rivalul său conservator Shaun Bailey aflându-se pe locul al doilea în sondaje, la o diferență de peste 20 de puncte procentuale.

Alegeri regionale în Franța – cândva în luna iunie

Data exactă a alegerilor este încă neclară după ce guvernul a propus să o amâne din martie până în iunie 2021 din cauza pandemiei pentru a evita repetarea alegerilor municipale perturbate din 2020. Acestea vor fi primele alegeri regionale și departamentale de când președintele Emmanuel Macron și-a lansat mișcarea centristă La République En Marche în 2016. Prin urmare, rezultatul va măsura și sprijinul de care se bucură partidul prezidențială înainte de cursa pentru Palatul Elysee din 2022, când Macron își dorește să fie reales.

Alegeri parlamentare în Germania – 26 septembrie

Acestea vor fi primele alegeri, din 2005 încoace, în care Angela Merkel nu candidează pentru poziția de cancelar. Liderul de lungă durată al Germaniei și al Europei și-a anunțat deja retragerea și a insistat în repetate rânduri că nu va căuta un alt rol politic.

Astfel, marea întrebare legată de alegerile generale din Germania vizează poziția lui Merkel și care va fi succesorului acesteia, după 16 ani în funcție, perioadă în care a fost considerată și cel mai puternic lider european și, adesea, cel mai redutabil lider transatlantic.

Până în prezent, doar social-democrații și-au anunțat candidatul pentru poziția de cancelar, pe actualul vice-cancelar și ministru de finanțe, Olaf Scholz.

Pe 15-16 ianuarie, partidul lui Merkel – Uniunea Creștin-Democrată -, din fruntea căruia aceasta s-a retras în 2018, își va alege candidatul pentru funcția de cancelar și, implicit, pretendentul politic la succesiunea Angelei Merkel după demisia lui Annegret Kramp-Karrenbauer din această funcție.

Trei candidați se află în această cursă, toți provenind din statul Renania de Nord-Westfalia: Armin Laschet, premierul acestui land; Norbert Röttgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagul și Friedrich Merz, fost parlamentar german și fost membru al Parlamentul german.

În ce privește funcția de cancelar, un alt posibil candidat ar putea fi Markus Söder, premierul Bavariei și liderul CSU, partenerul junior al CDU. Söder a fost apreciat pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului în statul său și există numeroase speculații că ar putea candida pentru a-i succeda lui Merkel, deși a insistat că aceasta nu este ambiția sa. O candidatură a sa ar reprezenta însă o premieră – aceea ca un lider CSU să fie numit cancelar al Germaniei.

Alegeri legislative în Cehia – 8-9 octombrie

Prim-ministrul Andrej Babiš urmărește să obțină un al doilea mandat după preluarea conducerii guvernului în 2017. Babiš conduce un guvern minoritar cu Partidul Social Democrat ca partener junior și sprijinul Partidului Comunist.

Sondajele arată că partidul său ANO va pierde voturi față de ultimele alegeri, 27% față de 29,6% în urmă cu patru ani.

Alte momente electorale în Europa lui 2021 vor avea loc Catalunia (alegeri regionale), Albania (alegeri parlamentare), Cipru (alegeri legislative) și Norvegia (alegeri parlamentare).

Sursa: caleaeuropeana.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md