04:34:55 27.04.2024
Stiri

Președinta Maia Sandu, ATACATĂ la Congresul extraordinar al PSRM: „Afirmațiile inadecvate ale Maiei Sandu la adresa Transnistriei nu contribuie la continuarea dialogului. Și relațiile cu Federația Rusă sunt într-o mare incertitudine”

Actualitate 30.12.2020 14:48 Vizualizări4643 Autor: Ziarul National
Președinta Maia Sandu, ATACATĂ la Congresul extraordinar al PSRM: „Afirmațiile inadecvate ale Maiei Sandu la adresa Transnistriei nu contribuie la continuarea dialogului. Și relațiile cu Federația Rusă sunt într-o mare incertitudine”


Participanții la Congresul extraordinar al Partidului Socialiștilor (PSRM) au adoptat astăzi o declarație privind situația politică din R. Moldova, prin intermediul căreia au atacat-o și pe președinta Maia Sandu. Socialiștii consideră că Maia Sandu ar avea un „comportament inadecvat”, în contextul solicitării de retragere de către Federația Rusă a soldaților și armamentului din Transnistria.

„Situația social-economică și politică din țară, creată după alegerile prezidențiale, generează un grad înalt de nesiguranță. Declarațiile președintelui ales, ale susținătorilor ei interni și externi demonstrează plenar pericolul limitării independenței și suveranității R. Moldova, dar și încercările de impunere în țara noastră a unui regim de administrare din exterior. Afirmațiile inadecvate ale Maiei Sandu la adresa Transnistriei nu contribuie la continuarea și fortificarea dialogului, început de administrația prezidențială precedentă. Relațiile bilaterale cu partenerul strategic al țării noastre, Federația Rusă, la fel sunt într-o mare incertitudine după unele declarații de presă ale noului președinte”, se arată în declarația adoptată de PSRM.

Totodată, socialiștii afirmă că un șir de politicieni străini, diplomați, ambasadori acreditați la Chișinău și-au permis să facă declarații, care nu ar fi compatibile cu statutul lor diplomatic: „Critica deciziilor, adoptate de către Parlamentul țării, ales în mod democratic, reprezintă o ingerință directă în treburile interne ale R. Moldova și nu au precedente similare în alte state. Absolut cinic sună critica legii adoptate de Parlament prin care se anulează punerea pe spatele cetățenilor a plății pentru furtul miliardului. Poporul nu trebuie să întoarcă din buzunarul său banii, furați de hoți și escroci”.

În declarație se mai spune că activitatea Curții Constituționale este obiect al unei atenții sporite atât din partea clasei politice, cât și a întregii societăți. „Suspendarea sau anularea unor legi, adoptate de către majoritatea deputaților din Parlamentul legitim, poate deveni un precedent periculos, care ar confirma necesitatea deciziei politice de reformare a CC, inițiativă care trebuie să vină de la societatea civilă, clasa politică, dar și din partea cetățenilor simpli”.

De asemenea, socialiștii reclamă și presiuni la adresa Procuraturii Generale.

„Presiunea politică asupra Procuraturii Generale anume în momentul când investigațiile pe dosarul „furtului miliardului”, supranumit și „furtul secolului”, sunt aproape de final pune la îndoială sinceritatea celor care inițiază o nouă reformă a justiției. În special, este îndoielnic faptul că acești „reformatori” ar acționa în interesul tuturor cetățenilor, dar nu al unor forțe politice și al grupurilor de influență din spatele acestora, care acționează fie în interiorul țării, fie peste hotare”, se mai arată în declarația PSRM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md