13:28:59 26.04.2024
Stiri

Deputata Inga Grigoriu contestă comportamentul suspect al procurorului Stoianoglo față de dosarul „Laundromat” și Platon

Actualitate 21.12.2020 10:32 Vizualizări3939 Autor: Ziarul National
Deputata Inga Grigoriu contestă comportamentul suspect al procurorului Stoianoglo față de dosarul „Laundromat” și Platon Facebook


Deputata Platformei „DA”, Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă privind „Laundromatul”, i-a oferit o replică dură procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce Procuratura Generală a comentat cu sarcasm îngrijorările sale legate de viteza cu care se desfășoară ancheta în acest dosar.

Deputata Inga Grigoriu a organizat vineri un briefing de presă, în cadrul căruia și-a exprimat îngrijorările în legătură cu viteza cu care este instrumentat dosarul legat de „Laundromat” mai ales că, spunea ea, există informații mai mult decât suficiente de la Banca Națională a Moldovei cu detalii, conturi, nume de persoane etc. Grigoriu a sugerat că organele de anchetă dețin absolut toate informațiile necesare pentru a finaliza acel dosar.

Șefa Comisiei a făcut aceste declarații la scurt timp după ce fostul procuror-șef anticorupție, Viorel Morari, a declarat că actuala conducere a Procuraturii Generale, în frunte cu Alexandr Stoianoglo, ar încerca sa claseze dosarul și să-l scoată basma curată pe Platon.

Procuratura a reacționat imediat și a ținut să accentueze că Inga Grigoriu nu are studii juridice și nu ar pricepe prea multe: „Procuratura nu și-a propus niciodată scopul să claseze vreun dosar prioritar, aflat în topul agendei instituționale, ci a pledat mereu pentru aflarea adevărului obiectiv și soluționarea temeinică a cauzei. (...) Este inadmisibil să asistăm la acuzații iresponsabile, care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de comisie parlamentară de anchetă și care recunoaște public că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală”.

În replică, Grigoriu sugerează deschis că Procuratura își concentrează activitatea asupra a cu totul alte lucruri, decât ceea ce așteaptă cetățenii.

„Cât privește comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a procurorului general cu privire la criticile inacțiunii procurorilor, constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul - beneficiar al justiției”, a comentat deputata, amintindu-i lui Stoianoglo, care a fost deputat odată cu Platon, că este invitat la audierile comisiei.

Amintim că peste 20 de miliarde de dolari de proveniență dubioasă din Rusia, unele surse susținând că e vorba de banii mafiei ruse, au fost spălați prin intermediul sistemului justiției și al celui bancar din R. Moldova. În schemă au fost implicate băncile controlate de Veaceslav Platon la acea perioadă, precum și aproximativ 20 de judecători. Majoritatea acestora au fost puși sub învinuire, dar odată cu venirea lui Alexandr Stoianoglo în fruntea Procuraturii Generale s-a renunțat asupra învinuirilor. Unii dintre acești judecători au fost restabiliți în funcție. De asemenea, procurorul general este cel care a depus un demers la Judecătoria Ciocana, pentru ca Veaceslav Platon, care ar fi creierul „Laundromatului”, să fie eliberat din pușcărie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md