00:39:33 27.04.2024
Stiri

Consilierul PREMIERULUI Chicu respinge una dintre VARIANTELE propuse de PAS pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „Chiar mă întreb ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat…”

Actualitate 15.12.2020 11:42 Vizualizări1201 Autor: Ziarul National


Consilierul PREMIERULUI Chicu respinge una dintre VARIANTELE propuse de PAS pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. „Chiar mă întreb ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat…” IPN

Consilierul premierului Ion Chicu pe probleme juridice, Nicolae Eșanu, a criticat dur una dintre variantele propuse de parlamentarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenvo, privind dizolvarea actualului Legislativ și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Fostul candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale, Nicolae Eșanu, nu-și explică cum președintele Maia Sandu ar putea să nu desemneze timp de 90 de zile un candidat la funcția de premier, așa cum propune Litvinenco.

„Chiar mă întreb ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat în rezultatul manevrelor președintelui, care ar refuza timp de trei luni să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru sau, împreună cu unul sau mai mulți complici, organizează un spectacol, care nu ar permite să se ajungă la vot în Parlament. Și păcat că nu avem posibilitatea să ascultam ce ar spune aceleași persoane, daca un președinte care nu le place ar încerca să facă asemenea manevre”, a comentat Eșanu pe pagina sa de Facebook.

De menționat că Eșanu a făcut referire la „foaia de parcurs” pentru declanșarea alegerilor anticipate, propusă astăzi de Sergiu Litvinenco.

„Întrucât nu avem certitudinea că „în ceasul al doisprezecelea” cel puțin 51 de deputați nu se vor răzgândi și, vorba unui personaj aflat la sfârșit de carieră politică, vor fi gata să voteze chiar și o „taburetcă” în funcția de prim-ministru, trebuie să luăm în calcul și acest scenariu. (...) În cadrul acestui scenariu, momentul dizolvării Parlamentului este prima zi de la expirarea celor 3 luni în care nu s-a reușit învestirea unui guvern începând cu data apariției circumstanțelor ce au determinat necesitatea formării unui guvern (adică demisia guvernului sau a prim-ministrului ori votarea moțiunii de cenzură), fără ca în acest răstimp să fie consumate procedurile menționate în actul Curții Constituționale citat mai sus.

Pașii necesari de a fi parcurși în cadrul acestui scenariu sunt următorii:

Pasul 1. 25 decembrie 2020 – Guvernul Chicu sau prim-ministrul Ion Chicu își dă demisia ori i se acordă vot de neîncredere (prin moțiune de cenzură). Din această dată – 25 decembrie 2020 – încep să curgă cele 3 luni prevăzute la art.85 alin.(1) din Constituție.

Pasul 2. 26 decembrie 2020 – Președintele R. Moldova, Maia Sandu, cheamă fracțiunile parlamentare la consultări. Pe baza unui calendar determinat de președintele țării, în aceeași zi au loc consultările respective.

Pasul 3. 26 decembrie 2020 – 25 martie 2021 – Nu se consumă procedurile prevăzute de Hotărârea nr.30/2013 cum, de exemplu: președintele R. Moldova nu desemnează un candidat la funcția de prim-ministru; candidatul la funcția de prim-ministru nu prezintă Parlamentului demersul cu privire la programul și lista Guvernului; președintele Parlamentului nu convoacă sesiunea extraordinară sau specială, ori, odată convocată, nu este cvorum la ședința Parlamentului respectivă; candidatul la funcția de prim-ministru nu se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere pentru programul de activitate și lista Guvernului; sau oricare alte circumstanțe și situații.

Pasul 4. 26 martie 2021 (în prima zi de la expirarea celor 3 luni de la demisia Guvernului sau a prim-ministrului ori acordarea votului de neîncredere) –președintele R. Moldova cheamă fracțiunile parlamentare la consultări. Pe baza unui calendar determinat de președintele țării, în aceeași zi au loc consultările respective.

Pasul 5. 26 martie 2021 (în prima zi de la expirarea celor 3 luni de la demisia Guvernului sau a prim-ministrului) –președintele R. Moldova solicită Curții Constituționale să constate, prin aviz, circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului.

Pasul 6. 27 martie 2021 – Curtea Constituțională emite un aviz prin care constată circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului.

Pasul 7. 28 martie 2021 – Președintele R. Moldova emite decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate”, a explicat Livinenco „scenariul doi”, potrivit căruia alegerile parlamentare anticipate se pot desfășura între 28 mai și 27 iunie 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md