23:50:25 26.04.2024
Stiri

R. Moldova și Ucraina vor face FRONT COMUN pentru „apărarea suveranității și integrității teritoriale”. „Securitate R. Moldova înseamnă securitatea Ucrainei și invers. Acesta e principiul fundamental care trebuie să stea la baza relațiilor noastre”

Actualitate 10.12.2020 13:14 Vizualizări1853 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Ucraina vor face FRONT COMUN pentru „apărarea suveranității și integrității teritoriale”. „Securitate R. Moldova înseamnă securitatea Ucrainei și invers. Acesta e principiul fundamental care trebuie să stea la baza relațiilor noastre”


Miniștrii de Externe ai R. Moldova și Ucrainei au convenit astăzi, în cadrul unei întrevederi la Chișinău, să facă front comun în apărarea suveranității și integrității teritoriale celor două state și să-și coordineze acțiunile privind integrarea europeană.

„Apreciez că vizita ministrului de Externe al Ucrainei este efectuată la o perioadă scurtă de la discuția noastră telefonică, după revenirea mea în funcția de ministru. Am avut o discuție deschisă și sinceră. Asta îmi dă speranța că vom reuși să atingem, cu eforturi comune, identificarea soluțiilor la problemele care, din păcate, mai persistă și trenează de foarte mult timp în relațiile noastre bilaterale. Am convenit să aducem un suflu nou în dialogul la nivel înalt”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

Șeful diplomației moldovenești s-a arătat convins că relațiile între R. Moldova și Ucraina vor intra „într-o etapă calitativ nouă”.

„Am abordat și cooperarea noastră comună în plan regional, în plan internațional. Am verificat pozițiile noastre comune în ceea ce privește procesul de modernizare a țărilor noastre și procesul de integrare europeană, unde am găsit foarte multe tangențe și poziții identice. Am discutat și aspecte de securitate regională și internațională. Mă bucur că pe tot acest spectru de subiecte am găsit înțelegere totală, iar acest lucru ne deschide noi oportunități în colaborarea noastră”, a punctat Aureliu Ciocoi.

La rândul său, ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a ținut să precizeze că aceasta este prima vizită a unui șef al diplomației ucrainene în R. Moldova din ultimii șase ani.

„Sunt bucuros să fiu astăzi la Chișinău, la invitația colegului meu Aureliu Ciocoi. Am avut o discuție bună și pot să-l numesc deja prieten. Este prima vizită a unui ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei în R. Moldova din 2014 încoace. Sunt convins că trebuie să depunem toate eforturile, alături de colegii noștri din R. Moldova, pentru a nu permite o altă pauză îndelungată în dialogul nostru. Suntem interesați de contactele la toate nivelurile, inclusiv de o vizită a președintelui Maia Sandu. Am abordat o gamă largă de subiecte și am fost de acord că securitatea R. Moldova înseamnă securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei e securitatea R. Moldova. Acesta e principiul fundamental care trebuie să stea la baza relațiilor noastre”, a declarat Dmytro Kuleba.

Oficialul ucrainean a mai adăugat că Ucraina își dorește fortificarea relațiilor economice și mai multe proiecte de infrastructură în republica noastră.

„Trebuie să soluționăm subiectele cronice de pe agenda bilaterală și să mergem înainte. Sper că vom colabora împreună în ceea ce privește relațiile cu UE. Am căzut de acord să avem consultații pe subiectul integrării europene. Sunt recunoscător R. Moldova pentru că sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. La rândul său, Ucraina a sprijinit întotdeauna R. Moldova în soluționarea problemei transnistrene. Vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la apărarea suveranității și integrității statelor noastre. În acest context, am informat omologul meu despre inițiativa creării „Platformei Crimeea”. Ne așteptăm la participarea activă a Moldovei în acest proiect”, a conchis ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md