17:08:28 05.05.2024
Stiri

Valeriu Turea, șeful Biroului Relații cu Diaspora, s-a stins din viață din cauza noului coronavirus

Actualitate 09.12.2020 09:42 Vizualizări2839 Autor: Ziarul National
Valeriu Turea, șeful Biroului Relații cu Diaspora, s-a stins din viață din cauza noului coronavirus Facebook


Șeful Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului R. Moldova, jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea, s-a stins din viață astăzi din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Valeriu Turea a fost internat în ultimele săptămâni la un spital din Chișinău, iar soția sa, criticul de teatru Larisa Turea, scria recent pe Facebook că starea de sănătate a acestuia era complicată.

Valeriu Turea împlinise acum două luni 69 de ani.

„E ca și cum m-ar fi pocnit cu pumnul în frunte dis-de-dimineață această veste tristă: atacat de COVID, un om bun ca pâinea de cuptor pleacă dintre noi - Valeriu Turea. Toți l-am respectat și l-am îmbrățișat sufletește în această viață, căci era mereu un zâmbet prietenos și o inimă caldă. Am fost și colegi de ziaristică. N-am crezut să fie posibilă vreodată plecarea lui. Sunt convins că Dumnezeu îi va deschide cu propriile mâini porțile luminate ale împărăției Sale... Drum bun spre veșnicie, Valeriu. Închinăciune cu regrete și durere în fața rudelor tale...”, a scris jurnalistul Gheorghe Budeanu pe Facebook în această dimineață.

ăscut în satul Rosoșeni, regiunea Cernăuţi din Ucraina, Valeriu Turea a absolvit Jurnalismul și a activat la mai multe publicații de la Chișinău. Din 1991 a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe, iar în perioada anilor 2010 - 2015 a fost Ambasador al R. Moldova în Portugalia, iar din 2016 până în 2019 - ministru-consilier al Ambasadei R. Moldova la București.

În anul 2019, Valeriu Turea și-a lansat prima sa carte - „Vișinul baronului Münchhausen”. Cartea evocă „trăirile sufletești” ale autorului, așa cum a recunoscut însuși Valeriu Turea, fapt pentru care, de-atunci, i s-a spus „baronul”.




Mesajul Biroului Relații cu Diaspora:

O PIERDERE IRECUPERABILĂ...

Cu profundă durere în suflet anunţăm că am pierdut astăzi un OM extraordinar - Valeriu TUREA, Șef al Biroului relaţii cu diaspora - o personalitate remarcantă, un model de patriotism şi devotament, un profesionist desăvârşit, un soț minunat, un tată grijuliu, un bunel iubitor şi un coleg excepţional.

Această veste cumplită, care ne-a cutremurat, ne-a făcut să ne simţim de astăzi orfani, atât pe cei care activăm în cadrul Biroului, cât şi întreaga comunitate a moldovenilor plecaţi peste hotare.

În aceste clipe de profundă tristețe noi, colegii, cât şi diaspora Republicii Moldova, transmitem condoleanţe familiei îndurerate şi ne rugăm lui Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unui om despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine.

Zbor lin către îngeri...




Necrologul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene:

Colectivul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a Ambasadorului Valeriu Turea, care a activat în Serviciul diplomatic din anul 1991, o activitate marcată de profesionalism și devotament incontestabil.

De-a lungul carierei sale a realizat numeroase inițiative de cooperare cu statele străine și a deținut diverse funcții în cadrul serviciului diplomatic, promovând activ interesele naționale pe plan extern și contribuind la gestionarea unor dosare complexe de politică externă a țării. A fost Ambasador al Republicii Moldova în Portugalia și în Regatul Maroc, a deținut funcții diplomatice importante în cadrul ambasadelor Republicii Moldova în Polonia și România, precum și în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ambasadorul Valeriu Turea a fost un coleg excepțional, un mentor desăvârșit și un reper moral pentru multe generații de tineri diplomați. Va rămâne în memoria colaboratorilor Serviciului diplomatic ca un exemplu de profesionalism, un reper de patriotism, umanitate și demnitate, valori esențiale în diplomație.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a pierdut astăzi un coleg valoros și respectat. Prin realizările sale, Ambasadorul Valeriu Turea va rămâne mereu în istoria diplomației moldovenești.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md