23:13:18 05.05.2024
Stiri

ANALIZĂ // Blocajele de racordare la directivele EUROPENE vor provoca o criză în industria tutunului. Vor fi inevitabile și creșterile de prețuri

Actualitate 09.12.2020 10:12 Vizualizări1033 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Blocajele de racordare la directivele EUROPENE vor provoca o criză în industria tutunului. Vor fi inevitabile și creșterile de prețuri bani.md


Industria tutunului, care este considerată una strategică pentru R. Moldova, iarăși este blocată. Pe lângă faptul că este nevoie de investiții mari în dezvoltarea sectorului, odată ce acestea sunt făcute – blocajele apar din partea legislației, care întârzie să fie modernizată.

Astfel, cel mai recent exemplu este un produs inovativ și nou - Cigarillos, care a fost creat de producătorii autohtoni, și care brusc nu mai poate fi comercializat în propria țară, se arată într-un material realizat de Bani.md.

Cigarillos este unul dintre produsele noi de tutun, care se produc în R. Moldova și care conform evaluărilor de piață, are potențial economic pentru companiile din sector. Noțiunea prezentă în Legea tutunului până la modificările operate în anul 2015, urma să fie reintrodusă în legislație, astfel încât să se producă racordarea la Directivele Europene din domeniu. Astfel, noțiunea a fost „reintrodusă” de Guvern prin Hotărârea nr. 283 din data de 13 mai 2020, doar că de atunci lucrurile stau pe loc.

Proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 a inclus completarea legii cu privire la controlul tutunului, cu noțiunea țigară de foi (cigarillos). Modificările propuse au drept scop aducerea în concordanță a legislației naționale cu cea europeană. O precizare în acest sens a fost făcută de Ministerul Finanțelor. „Noțiunea din proiect este preluată și transpune noțiunea reglementată în articolul Consiliului European cu privire la scutirea de TVA și de accize pentru bunurile importate de persoanele care călătoresc din țări terțe. Astfel, prin noțiunea respectivă țigările de foi reprezintă trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare.

Importanța proiectului

Piața de Cigarillos în R. Moldova este relativ mică. Aceasta reprezintă doar 3% din consumul total de produse de tutun. Totodată, dat fiind potențialul de export deținut, importanța pentru economia R. Moldova este una semnificativă. Reprezentanții producătorului autohton au declarat pentru Bani.md despre faptul că au făcut investiții considerabile în dezvoltarea produselor noi de tip „cigarillos”, însă posibilitatea de comercializare a acestora pe piața externă este restricționată de discordanțele legislative. Mai exact, lipsa noțiunii de „cigarillos” în Legea privind controlul tutunului.

„Odată ce va fi introdusă această noțiune în legislația națională, exporturile de cigarillos din Moldova ar putea crește considerabil. Astăzi în cadrul companiei activează 160 de angajați, volumul de muncă necesar fiind în jumătate. O creștere a comenzilor ar însemna și o creștere a numărului locurilor de muncă disponibile, o salarizare mai bună, mai multe achitări la buget, inclusiv fondul social. Eforturile pe care le depunem pentru a păstra acești puțini specialiști în țară sunt majore. Astăzi, dintr-o industrie de miliarde, avem ce avem. Facem tot posibilul pentru a o reanima, însă blocajele apar de unde te aștepți mai puțin – legislație cu erori. Investițiile realizate în ultimii doi ani, în utilaje și personal, depășesc 100 de milioane de lei”, au declarat administratorii companiei pentru Bani.md.

Opozanții proiectului

În cadrul dezbaterilor, critica la adresa proiectului a fost adusă de unii deputați, care în cadrul ședinței Parlamentului din data de 2 decembrie 2020, s-au referit în special la valoarea accizului care, în opinia lor subiectivă, ar putea fi mai mare, de altă parte făcând abstracție de urgența ajustării legislației.

Au fost două voci care au susținut că „Accizele pentru un astfel de pachet de țigări trebuie să fie minim de 14 de lei, iar prețul unui pachet ar fi de 23-24 de lei”, referindu-se de fapt la aplicarea modalității de stabilire a accizului atât pentru cigarillos, cât și pentru producțiile de țigări. Experții naționali și internaționali din domeniu cunosc că nu pot fi aplicate aceleași tehnici de evaluare și determinare a accizelor, acestea fiind două tipuri distincte de produs.

Totodată, în documentul care urmează a fi aprobat se stabilește o valoare a accizului de 41% din valoarea produsului în lei.

Practica internațională prevede un mecanism diferențiat de stabilire a cotelor accizelor pentru țigări și pentru cigarillos, dat fiind faptul că acest produs este considerat unul total diferit de țigări, având un segment de piață și un consumator total diferit, cu o tehnologie de producere diferită, cu standarde diferite, inclusiv pozițiile tarifare internaționale fiind diferite pentru țigări și cigarillos. Din aceeași categorie cu cigarillos fac parte și trabucurile.

De exemplu, în România, stat european, nu există o acciză ad valorem pentru cigarillos, fiind aplicată doar o taxă specifică per 1000 de bucăți. Totodată, valoarea taxei specifice este considerabil mai mică decât cea stabilită pentru țigări. Legislația română prevede o taxă specifică de 533,97 RON pentru 1000 de țigări, pe lângă acciza ad valorem de 19% în cazul țigărilor și doar 324,67 RON pentru 1000 de bucăți de cigarillos, fără aplicarea taxei ad valorem.

Cigarillos, comercializate preferențial pe piața din R. Moldova

Un alt aspect interesant reprezintă faptul că, deși această noțiune lipsea din Legea privind controlul tutunului din anul 2015, până la mijloc de noiembrie 2020, Agenția Națională de Sănătate Publică elibera autorizații pentru comercializarea acestui tip de produse. De ce în mod subit a fost încetată eliberarea certificatelor încă este necunoscut.

Totodată, o companie autohtonă a primit dreptul de a comercializa produsul, doar în urma câștigului în cadrul unui proces de judecată.

Menționăm că, aceeași prevedere nu este aplicată și pentru alți jucători de pe piață, ori companiile concurente de pe piață ar trebui să parcurgă aceeași procedură: să atace în judecată ANSP,iar instanța să oblige eliberarea autorizației.

De altă parte, importatorii de cigarillos se confruntă cu aceeași problemă. Importurile de astfel de produse sunt permise, astfel agenții economici efectuând importuri și achitând taxe la bugetul de stat, însă sunt nevoiți să păstreze produsele în depozit, pentru că ANSP refuză eliberarea autorizațiilor pentru comercializare.

Astfel, după ce o companie autohtonă a câștigat prin judecată dreptul de a comercializa cigarillos pe piața din R. Moldova, un importator internațional s-a adresat repetat la ANSP pentru eliberarea autorizației, dar au fost refuzați.

Urmare discuțiilor cu mai mulți experți în domeniu, concluzionăm că prelungirea blocajului va stimula penetrarea pieței cu produse neautorizate sau de contrabandă, iar foarte curând acest blocaj va duce inevitabil la scumpirea excesivă a produselor de tutun, se mai arată în materialul portalului Bani.md.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md