12:01:40 26.04.2024
Stiri

PAS, despre „foaia de parcurs” pentru DIZOLVAREA Parlamentului R. Moldova: „Acesta este tot „PLANUL”. Dacă vreți, faceți”

Actualitate 08.12.2020 10:09 Vizualizări3833 Autor: Ziarul National


PAS, despre „foaia de parcurs” pentru DIZOLVAREA Parlamentului R. Moldova: „Acesta este tot „PLANUL”. Dacă vreți, faceți”

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu vede necesar a se întâlni cu parlamentarii PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova”, pentru a stabili „o foaie de parcurs” în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. În opinia vicepreședintelui PAS, Sergiu Litvinenco, lucrurile sunt extrem de simple, în condițiile în care majoritatea PSRM-Șor are 55 de mandate și poate lua orice decizie.

„Deputații coaliției PSRM-Șor din Parlament ne tot cheamă la „discuții informale” pe marginea dizolvării Legislativului. În primul rând, dacă sunt „informale”, de ce să faci chemări publice? Că noi „informal” și așa discutăm pe holuri, în fumoar, în ședințele comisiilor sau în pauzele ședințelor plenare. Dacă prin „informale” se are în vedere discuții „instituționalizate”, apoi mi-am expus punctul de vedere personal – după coalizarea cu Șor, PSRM a devenit partid oligarhic, dar noi cu așa ceva de principiu nu avem cum să discutăm instituționalizat”, a menționat Litvinenco.

Totodată, parlamentarul PAS menționează că nici nu sunt foarte multe lucruri de discutat.

„Constituția este clară cu privire la cum se declanșează alegerile parlamentare anticipate. Dacă cineva din coaliția PSRM-Șor nu cunoaște, pot să descriu pe scurt aici. Pasul unu este demisia sau demiterea Guvernului Chicu. Pasul doi este neacceptarea votului de încredere pentru următorii doi candidați la funcția de prim-ministru desemnați de președinte. După 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, putem spune că deja sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului. În a 46-a zi se merge la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele, iar în aceeași zi, cu emiterea de către Curte a avizului respectiv, președintele emite decretul de dizolvare a Parlamentului. Ziua exactă a alegerilor – cel mai devreme la două luni de la emiterea decretului și cel mai târziu – trei luni de la emiterea decretului. Și iată toată „foaia de parcurs”. Dacă este nevoie de un calendar și mai exact, cu toate acțiunile pe zile sau ore, pot să-l prezint public în timp foarte scurt”, afirmă Litvinenco.

Mai mult, reprezentantul PAS crede că PSRM și Partidul „ȘOR” nici nu au nevoie să se consulte cu alte fracțiuni parlamentare pe marginea dizolvării Legislativului.

„Între altele, coaliția PSRM-Șor are în total 55 de mandate. Deci, dacă doresc într-adevăr anticipate, pot respinge orice vot de încredere pentru un nou guvern. Noi, la rândul nostru, ne angajăm, de asemenea, să nu votăm niciun guvern. Acesta este tot „planul”. Nu văd de ce mai sunt necesare discuții formale sau informale. Dacă vreți, faceți. Dacă nu vreți, așa și spuneți și nu ne mai chemați ca să împrăștiați mizerie peste tot în jur”, a conchis sursa citată.

De menționat că, ieri, Platforma „Pentru Moldova” a chemat fracțiunile parlamentare la dialog, în vederea elaborării unei „foi de parcurs” privind dizolvarea Parlamentului. „Am lansat invitația către toate fracțiunile și grupurile parlamentare în privința inițierii unui dialog, la care au răspuns însă doar deputații socialiști. „Pentru Moldova” califică drept iresponsabil comportamentul celorlalte fracțiuni. Suntem nevoiți să constatăm că, din păcate, unii dintre colegii noștri deputați așa și nu au învățat să poarte răspundere pentru declarațiile și promisiunile pe care le fac în fața cetățenilor”, a declarat ieri deputata Eleonora Graur, în cadrul unui briefing de presă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md