16:15:13 26.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională și-a dat avizul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova

Actualitate 03.12.2020 12:57 Vizualizări1866 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională și-a dat avizul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova


Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției ce se referă la autoritatea judecătorească.

Potrivit documentului, judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al magistraturii. Președintele poate respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă prevedere se referă la numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Aceștia ar urma să fie numiți la fel ca judecătorii din curțile de apel, adică de către președintele țării, la propunerea CSM.

O altă modificare se referă la durata mandatului membrilor CSM care urmează să fie mărită de la 4 la 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate.

CSM ar urma să fie format din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație și integritate profesională, care sunt selectate în bază de concurs cu votul a trei cincimi din deputații aleși.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, aceștia pot să beneficieze doar de imunitate funcțională și anume imunitate în caz de urmărire penală numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în timpul exercitării funcțiilor lor.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat că proiectul de lege pentru modificarea a Constituții poate fi prezentat spre aprobare Parlamentului, după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei.

Sursa: radiochisinau.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md