12:54:13 26.04.2024
Stiri

Procesul echivalării diplomelor de studii din R. Moldova cu cele din România a fost DEBLOCAT. Comisia parlamentară de specialitate a dat avizul pentru demararea negocierilor și aprobarea semnării ACORDULUI

Actualitate 18.11.2020 11:44 Vizualizări1291 Autor: Ziarul National
Procesul echivalării diplomelor de studii din R. Moldova cu cele din România a fost DEBLOCAT. Comisia parlamentară de specialitate a dat avizul pentru demararea negocierilor și aprobarea semnării ACORDULUI


Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ de inițiere a negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice.

Proiectul Acordului stabilește tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățământ, care vor fi recunoscute reciproc. Documentul conține reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute anterior adoptării Procesului de la Bologna.

Totodată, vor fi recunoscute și echivalate actele de studii obținute în învățământul general din R. Moldova cu durata de 10 sau 11 ani.

Citește și: PSRM a decis să BLOCHEZE echivalarea diplomelor de studii din R. Moldova cu cele din România: „Celor care au absolvit 10 sau 11 clase li se echivalează studiile cu o diplomă de BACALAUREAT. Mai sunt și alte beneficii”

„Semnarea și implementarea unui acord bilateral în materie de recunoaștere a actelor de studii cu România va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor ambelor state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în R. Moldova. În aceeași ordine de idei, vor fi create oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane și stimularea cooperării între instituțiile de învățământ din ambele țări”, se menționează în nota informativă a proiectului.

În prezent, baza normativă de realizare a procedurilor de recunoaștere academică și profesională este Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, document semnat în 1998 și modificat în 2010. Între timp, sistemele educaționale din R. Moldova și România au cunoscut un proces continuu de modernizare și transformare, precum și perfecționare a bazei normative ce reglementează procesul de învățământ.

Anterior, reprezentanții PSRM din cadrul Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană s-au opus semnării acestui acord cu România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md