01:37:48 27.04.2024
Stiri

Verdictul PSIHOLOGULUI, după ce Igor Dodon s-a comparat pe sine cu DOMNITORUL Ștefan cel Mare și Sfânt

Actualitate 13.11.2020 17:32 Vizualizări5754 Autor: Ziarul National
Verdictul PSIHOLOGULUI, după ce Igor Dodon s-a comparat pe sine cu DOMNITORUL Ștefan cel Mare și Sfânt


Candidatul „independent” la funcția de președinte, Igor Dodon, s-a comparat astăzi pe sine, în cadrul unui discurs public, cu domnitorul Ștefan cel Mare, iar situația în care se află acum R. Moldova - cu starea lucrurilor din Moldova Medievală. Dodon a zis că el trebuie să lupte cu deputații așa cum a luptat Ștefan cu boierii, că el va fi cu Estul și cu Vestul, precum a fost marele voievod, și că el va apăra valorile tradiționale, precum Ștefan a fost cu crucea, și va avea grijă toți moldovenii, oriunde ar fi ei, așa cum a făcut-o și domnitorul.

Psihologul Dan Simion a explicat discursul lui Dodon este ca fiind unul de grandoare și contextual, iar Dodon prezintă semnele tulburării narcisiste, a personalității histrionice, afectate de hybris și că prezintă trăsăturile complexului mesianic.

Citește și: Candidatul Dodon a strâns PUMNUL și s-a COMPARAT cu Ștefan cel Mare și Sfânt: „Foarte des sunt întrebat cui i-a fost mai greu – nouă sau lui Ștefan... Problemele sunt aceleași. Ce a făcut Ștefan în primul rând?”

Dodon suferă de trauma puterii

În primul rând, spune psihologul, trebuie să pornim de la faptul că suntem în campanie electorală, iar scorul dintre cei doi candidați este foarte strâns. Totodată, Dodon are în spate un partid puternic format în baza celui comunist. Cu ajutorul acestui partid el a ajuns la guvernare, iar puterea în sine are efecte foarte puternice asemănătoare cu efectele unei traume. „Asta înseamnă că tu nu mai ai empatie, nu mai ai emoții, nu mai ai un filtru prin care să treci comportamentul tău. Iar asta face ca candidatul să se comporte foarte impulsiv. Asta e o chestie interesantă care ține de panoul clinic”, spune psihologul.

O altă idee interesantă, menționată de psiholog, este că Dodon a adus din Rusia o echipă de experți care să-l ajute în campanie, iar rolul lor este foarte simplu - „Shoot to kill” - „Împușcă ca să ucizi”. Deci nu contează ce se întâmplă cu celălalt candidat, atâta timp cât tu-l elimini. „Fiind în campanie și în luptă pentru putere, printre oameni care adulează, flateaza, care-i spun că el e cel mai mare, care îi alimentează latura narcisică, îl face pe el să funcționeze necugetat. Asta se întâmplă contextual. Totodată, Dodon se ține foarte strâns de putere, se teme că o să piardă. S-a demonstrat că puterea poate să-l facă pe cel care o deține să piardă contactul cu realitatea din jur. Este un delir de grandoare contextual. După ce va dispărea campania electorală, probabil, se va potoli”, spune psihologul Dan Simion.

Un alt detaliu important este că Dodon e vânător, îi place să vâneze. Dacă ne uităm la conducătorii din istorie, cărora le place să vâneze, de cele mai multe ori ei merg în zona dictaturii, ei se instalează pe poziții foarte puternice de control.

Personalitate narcisistă, antisocială și histrionică

Psihologul mai vorbește în cazul lui Dodon despre sindromul hybris (Dex: mândrie nemăsurată a unui individ și supraapreciere a forțelor și libertății sale în confruntarea cu destinul.) Sindromul acesta este asociat cu tulburarea de personalitate narcisică, antisocială și histrionică (cei cărora le place atenția și se dau în spectacol). Acest sindrom este asociat cu disprețul față de oameni, Dodon este atât de sus, încât restul nu mai contează: „eu le știu pe toate, tu nu știi nimic”. „Este vorba despre o mândrie exagerată, iar Dodon are mândrie cu kila. El e conducătorul așteptat de nație, el e cel mai bun, el e cel mai drept. El întotdeauna are dreptate, restul sunt proști. Trebuie să ținem cont că această manifestare are loc în contextul în care Dodon face parte dintr-un partid mare, votat în mare majoritate de vorbitorii de limbă rusă, de ce cei care au mai puțină educație. Există la acești oameni un doliu față de imperiul pierdut. Pentru ei, Moldova, atât de mică, făcea parte cândva dintr-o chestie mare!”, subliniază psihologul.

Complexul mesianic la Dodon

Și consilierii lui Dodon sunt preponderent vorbitori de limbă rusă, iar ei îi alimentează această tânjeală după marele imperiu pierdut și îi induc ideea că el poate readuce R. Moldova înapoi în imperiu.

„Un alt sindrom sunt acțiunile lui necugetate. Dacă ne uităm la discursurile lui, ele scindează între discursurile temperate și discursurile vulcanice. Este un sindrom al unui om o accentuare de caracter instabilă, cicloidă”, spune psihologul.

Dodon pare să manifest și complexul mesianic, complexul salvatorului: „Eu răspund doar în fața lui Dumnezeu”. „De exemplu, funcționarul din Vest răspunde în fața legii și în fața poporului. Conducătorii cu tendințe dictatoriale, tind să răspundă doar în fața lui Dumnezeu”, spune psihologul.

O altă trăsătură a complexului mesianic, este că persoana devine proroc peste noapte. Asta s-a întâmplat și cu Dodon. „Dacă nu mă votați pe mine, Moldova n-o să mai existe, o să ne invadeze homosexualii, sirienii, românii, etc”.

„Dodon luptă cu „boierii”, cu oligarhii. El a venit la putere pe fundalul luptei cu Plahotniuc. Aceasta este o halucinație, o utopie, o greșeală. El a luptat cu Plahotniuc pentru că el a făcut mult rău, pentru că a încălcat legea. Iar tu vii ca să faci legea să funcționeze, nu vii la putere ca să salvezi lumea”, subliniază Dan Simion

Are Dodon probleme de ordin psihiatric?

Totodată, psihologul nu afirmă că președintele Dodon nu are probleme psihiatrice. „Voronin a fost primul care a zis că Dodon este narcisist, însă niciun coleg psiholog n-o să afirme asta fără un cadru controlat, cabinet privat, testare. Dar Dodon are deja un medic, fiecare candidat trebuie să treacă un control medical, inclusiv cel psihiatric, în cadrul căruia se stabilește dacă este sănătos”.

Un detaliu este că Dodon vorbește adesea despre sine la persoana a treia: „Dodon a făcut asta; Dodon a mers acolo; Dodon a zis”. Asta demonstrează un complex de superioritate, un cult al propriei personalități. „Pe cine îi adulează Dodon? Pe Putin și Lukașenko. Ei fiind dictatori care încearcă să construiască un cult al personalității”.

Sursa: Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md