04:04:26 26.04.2024
Stiri

Deputat PAS: Igor Dodon este pasibil de ÎNCHISOARE de până la trei ani pentru „falsificarea” rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale. Sesizare depusă pe numele procurorului general

Actualitate 12.11.2020 09:40 Vizualizări1931 Autor: Ziarul National
Deputat PAS: Igor Dodon este pasibil de ÎNCHISOARE de până la trei ani pentru „falsificarea” rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale. Sesizare depusă pe numele procurorului general Sergiu Litvinenco


Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, unul dintre legislatorii care au pus pe jar ieri angajații tipografiei de stat „Universul”, după ce au descoperit miercuri un tiraj mai mare de ziare electorale decât cel indicat oficial ca fiind tipărit la alt agent economic, va depune astăzi o sesizare pe numele procurorului general Alexandr Stoianoglo, cu solicitarea de tragere la răspundere a candidatului Igor Dodon.

Litvinenco susține că anume de competența lui Stoianoglo ține cercetarea lui Dodon, care „mai este, câteva zile încă, președinte al statului”, acesta riscând o amendă de până la 42 500 de lei sau închisoare de până la trei ani.

„Toată țara a văzut ieri cum concurentul electoral Igor Dodon încalcă legea și tipărește ziare electorale fără a declara cheltuielile pentru ele la Comisia Electorală Centrală. În acest sens, a fost sesizată poliția și Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitându-se, de asemenea, procuraturii să ia în gestiune dosarul dat, având în vedere că această competență le aparține.

Însă dincolo de utilizarea resurselor administrative și aplicarea sancțiunii electorale de excludere din cursă, cazul respectiv îl culpabilizează penal nemijlocit pe cetățeanul Igor Dodon. Conform legii, anume candidatul la funcția de președinte este cel ce semnează rapoartele financiare depuse la CEC. Iar deoarece candidatul Igor Dodon a semnat rapoarte care nu corespund realității, rezultă că acesta se face vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.181/2 alin.(1) din Codul penal. Conform acestui articol, FALSIFICAREA RAPOARTELOR PRIVIND FINANŢAREA CAMPANIILOR ELECTORALE ÎN INTENŢIA DE A SUBSTITUI SAU A ASCUNDE identitatea donatorilor, VOLUMUL MIJLOACELOR ACUMULATE ORI DESTINAŢIA SAU VOLUMUL MIJLOACELOR UTILIZATE, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani”, explică Litvinenco.

Amintim că deputații PAS au depistat în depozitul de la tipografia „Universul” cel puțin 72 000 de ziare electorale în favoarea lui Igor Dodon, deși tirajul anunțat oficial era de 55 000 de exemplare pe care trebuia să le tipărească un agent economic privat, nu tipografia de stat. Mai mult, în aceeași zi, au fost numărate trei microbze încărcate cu același fel de ziare, două dintre care au fost ridicate de poliție.

Un detaliu scos la iveală de liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, este și faptul că, deși pe ziare este indicată data tiparului pe 9 noiembrie, în acestea sunt publicate poze de la evenimente care au avut loc o zi mai târziu, pe 10 noiembrie.



De partea cealaltă, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, Ludmila Muntean, afirmă că tipărirea materialelor electorale este „legală”.

„Cât privește pliantul electoral al candidatului independent Igor Dodon, acesta este achitat din fondul electoral, fapt probat prin contractul existent încheiat cu un agent economic. Tipografia privată ne-a anunțat că are dificultăți tehnice și a apelat la alt agent economic pentru tipar, la fel în baza unui contract încheiat între ei. Toate acțiunile noastre sunt perfect legale și sunt probate de documente, spre deosebire de acțiunile ilegale ale reprezentanților contracandidatului”, a afirmat Ludmila Muntean.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md