16:25:56 07.05.2024
Stiri

O nouă MINCIUNĂ a lui Igor Dodon? „Amnistia migrațională” pentru cetățenii R. Moldova aflați în Rusia – o simplă MANIPULARE: „E vorba și de o intimidare a celor care trimit în Moldova sume uriașe de bani. Datorită diasporei R. Moldova astăzi există..

Actualitate 11.11.2020 10:36 Vizualizări2367 Autor: Ziarul National
O nouă MINCIUNĂ a lui Igor Dodon? „Amnistia migrațională” pentru cetățenii R. Moldova aflați în Rusia – o simplă MANIPULARE: „E vorba și de o intimidare a celor care trimit în Moldova sume uriașe de bani. Datorită diasporei R. Moldova astăzi există..


„Amnistia migrațională” anunțată de Igor Dodon pentru cetățenii R.Moldova aflați în Rusia, care în ziua de 15 noiembrie vor ieși la vot în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, este o „simplă manipulare” și reprezintă o încălcare a Constituției. Declarațiile au fost făcute de președintele Congresului diasporei moldovenești din Rusia și liderul „Partidului Regiunilor”, Alexandr Kalinin, în cadrul unui comentariu pentru Deschide.MD. În spatele concertului anunțat pentru 11 noiembrie la Moscova s-ar afla anumite organizații afiliate lui Igor Dodon, este convins Kalinin. Potrivit lui, oamenii ar urma să fie îndemnați să voteze la data de 15 noiembrie „pentru relații bune cu Rusia”.

Potrivit lui Kalinin, prin această așa-zisă „amnistia migrațională”, Dodon divizează cetățenii R.Moldova.

„Aceste declarații sunt lipsite de logică. Nu știu cine e consilierul lui Dodon care a avenit cu această propunere, dar ea este greșită atât din punct de vedere juridic, cât și al relațiilor dintre oameni... Declarațiile «veniți la vot, iar apoi veți putea aplica amnistia» reprezintă o intimidare la adresa diasporei moldovenești. Acești oameni trimit familiilor din R. Moldova sume uriașe de bani. Datorită diasporei R. Moldova astăzi există... Să explic mai simplu. Cunoașteți oamenii care au fost infectați cu noul COVID-19? În cazuri grave, pacienții sunt conectați la aparatele de respirație asistată. Deci, diaspora noastră reprezintă aparatul de respirație asistată pentru R. Moldova. Sumele trimise acasă de moldovenii aflați în străinătate reprezintă 18% din PIB”, a declarat el.

Acesta mai spune că Legea Supremă a R. Moldova garantează dreptul de vot, liber exprimat. „Ceea ce face Dodon, este o încercare de a determina alegătorii să-și exercite dreptul electoral prin oferirea unor foloase. Rusia niciodată nu va accepta astfel de criterii pentru aplicarea «amnistiei migraționale»”, susține el.

Dacă Igor Dodon vrea să mobilizeze diaspora să iasă la vot, atunci ar trebui să întreprindă acțiuni concrete și „să lucreze mult până când diaspora te va respecta și va fi gata să te susțină”.

Alexandr Kalinin a spus că zilele trecute a avut o discuție cu Igor Dodon la care i-a sugerat să nu facă promisiuni, precum o nouă „amnistie migrațională”, dar să rezolve problemele actuale ale cetățenilor R. Moldova aflați în străinătate. Potrivit lui, la această oră circa 185 de moldoveni se află în centre de plasament temporar din Rusia, fiind lipsiți de posibilitatea de a reveni în R.Moldova din cauza măsurilor restrictive aplicate în contextul luptei cu COVID-19.

Kalinin a menționat că l-a rugat pe Dodon să se implice în rezolvarea acestui subiect, însă până la această oră nu a fost întreprins nimic: „Este vorba de o cursă de avion. Oare președintele nu poate să se implice cu resursele pe care le are dacă tot vorbește de relații bune cu Rusia?”.

Mai mult, Kalinin precizează că pe agenda autorităților ruse se află deja un proiect privind aplicarea „amnistiei migraționale” pentru toți cetățenii străini aflați în Rusia. „La ziua de azi pe teritoriul Rusiei se află în jur de 12 milioane de cetățeni străini. Mulți dintre ei au probleme cu legea din cauza imposibilității de a perfecta actele în condițiile de carantină. Acum, autoritățile ruse examinează posibilitatea aplicării a unei «amnistii migraționale» pentru a oferi tuturor cetățenilor străini posibilitatea să-și formalizeze statutul”, a spus el.

Kalinin s-a referit și la falsurile lansate în această campanie atât împotriva Maiei Sandu, dar și a lui Igor Dodon. „Susținătorii lui Dodon sperie cetățenii că în cazul victoriei Maiei Sandu, va începe războiul pe Nistru, va fi interzisă limba rusă. Vă amintiți cine a făcut lobby pentru coaliția dintre PSRM și blocul ACUM, atunci când Maia Sandu a fost numită prim-ministru? Dmitri Kozak, persoana de încredere a președintelui rus, Vladimir Putin. Cum considerați, dacă ar exista riscul ca ceea ce am menționat mai sus să se întâmple, ar accepta Rusia o astfel de coaliție? Niciodată. De aceea, dacă va câștiga Maia Sandu, aceasta nu înseamnă că relațiile cu Rusia vor fi înghețate. Totodată, dacă va câștiga Dodon, aceasta nu înseamnă că Occidentul își va închide ușa pentru R. Moldova”.

Vorbind despre concertul programat joi, 11 noiembrie, pentru diaspora moldovenească din Moscova, Kalinin a precizat că acesta este organizat de către anumite organizații care vor să-i facă pe plac lui Dodon.

„Este o simplă agitație electorală care va suferi eșec. Oamenii vor fi îndemnați să voteze «pentru relații bune cu Rusia». Credeți că moldovenii din Rusia stau acasă și nu știu unde să cheltuie banii? Unii lucrează, alții sunt în căutarea unui loc de muncă. Acest concert este o prostie”, a spus el.

Kalinin s-a adresat cetățenilor care au decis deja să iasă în această duminică la vot, să-și adreseze o simplă întrebare: „Cu venirea la putere a lui Dodon, ce s-a schimbat în viața Dvs.? Aveți salarii mai mari? Aveți o viață mai fericită? Porniți de la aceste întrebări”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md