09:38:38 26.04.2024
Stiri

PREMIERĂ în justiția din R. Moldova, RECLAMATĂ de Procuratură: Decizia care o vizează pe Natalia Politov-Cangaș, fosta președintă a Comitetului de Direcție de la „Victoriabank”, în dosarul fraudei bancare

Actualitate 10.11.2020 11:45 Vizualizări2573 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în justiția din R. Moldova, RECLAMATĂ de Procuratură: Decizia care o vizează pe Natalia Politov-Cangaș, fosta președintă a Comitetului de Direcție de la „Victoriabank”, în dosarul fraudei bancare Moldstreet


Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a anulat ordonanța Procuraturii Anticorupție de disjungere a cauzei penale în privința fostei președinte a Comitetului de Direcție al „Victoriabank”, Natalia Politov-Cangaș.

Procuratura Generală arată într-un comunicat de presă că Politov-Cangaș urma încă acum două luni să ajungă în instanța de judecată pentru două capete de acuzare și ar fi „o premieră pentru justiția din Republica Moldova” când un magistrat anulează ordonanța de disjungere a unui dosar în care procurorii au acumulat suficiente probe pentru a fi deferit justiției.

Procuratura consideră că judecătorul și-a depășit limitele atribuțiilor în acest caz.

„Chiar dacă judecătorul a indicat că decizia este irevocabilă, Procuratura Anticorupție consideră decizia judecătorului ilegală și anunță că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, instanța de recurs urmând să corecteze greșeala admisă de judecătorul de instrucție. În plus, Procuratura consideră că prin decizia adoptată, judecătorul ar fi urmărit scopul „scăpării” învinuitei de răspundere penală, motiv pentru care instituția examinează posibilitatea tragerii magistratului la răspundere”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Procuratura Anticorupție a finalizat, acum două luni, urmărirea penală în dosarul privind implicarea în „furtul miliardului” a unei bănci comerciale. Rechizitoriul procurorilor, care cuprinde 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică - învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Natalia Politov-Cangaș a contestat ordonanța procurorului de disjungere a dosarului în instanța de judecată.

Procurorii susțin că fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în libertate, după ce, în luna martie curent, aceeași instanță de judecată a respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuitei.

CITIȚI și BERD, îngrijorată de acțiunile Procuraturii împotriva „Victoriabank”

Amintim că instanța de judecată a autorizat, la demersul Procuraturii Anticorupție, punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale „Victoriabank”, instituție care figurează în dosarul vizând frauda bancară.

Procuratura Generală a anunțat atunci că a fost aplicat sechestru pe 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale în valoare de 58 de milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 de miliarde de lei.

Mai multe voci au declarat atunci că procurorii ar acționa la indicația lui Veaceslav Platon, surprins cum îl sfătuia pe procurorul general Alexandr Stoianoglo să acționeze în cazul „Victoriabank”, instituție cumpărată de Banca Transilvania.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md