08:04:08 27.04.2024
Stiri

Proiect: Medicamente GRATUITE pentru tratarea bronșitei, osteoartrozei și insulină pentru diabetici

Actualitate 10.11.2020 13:29 Vizualizări1084 Autor: Ziarul National
Proiect: Medicamente GRATUITE pentru tratarea bronșitei, osteoartrozei și insulină pentru diabetici


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale promite mai multe medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru pacienții din R. Moldova.

Bronșita acută a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie, în contextul creşterii numărului de pacienţi cu infecţii respiratorii acute care se tratează la domiciliu şi evoluţiei situaţiei epidemiologice prin COVID-19 în Republica Moldova.

Astfel, preparatele destinate tratamentului bronşitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie și vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, persoanele care suferă de osteoartroză vor beneficia de două medicamente compensate destinate tratamentului maladiilor osteoarticulare - „Aceclofenacum” și „Diclofenacum”, la fel prescrise de către medicul de familie.

De asemenea, va fi sporit accesul pacienților care suferă de diabet zaharat la insuline umane sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de administrat și prezintă mai multe avantaje, precum precizie mai înaltă de dozare, risc scăzut de hipoglicemie, posibilitatea dozării și administrării insulinei de către persoanele slab văzătoare, comoditate și flexibilitate în administrare, posibilitate de administrare în orice moment și in orice situție, cantitatea mai mică de pierdere a insulinei, lipsa sindromului algic, datorat acelor foarte fine și subțiri.

Medicamentele respective vor fi compensate după ce decizia autorităților va fi publicată în „Monitorul Oficial”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md