23:06:41 26.04.2024
Stiri

PROIECȚII MEDIA: Joe Biden A FOST ALES al 46-lea președinte al Statelor Unite

Actualitate 07.11.2020 18:39 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
PROIECȚII MEDIA: Joe Biden A FOST ALES al 46-lea președinte al Statelor Unite


Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Ellen Weintraub, membră a Comisiei Electorale Federale, spune că „nu există dovezi de fraudă” la alegerile prezidențiale.

„Oficialii de stat și locali și oamenii din secțiile de votare din întreaga țară și-au făcut treaba. Și au existat foarte puține plângeri cu privire la modul în care s-au desfășurat aceste alegeri”, a spus Weintraub.

„Foarte puține plângeri motivate, ca să spun așa. Nu există dovezi de niciun fel de fraudă electorală. Nu există dovezi ale voturilor ilegale. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, deoarece oameni din toată țara, experți în alegeri, au supravegheat acest scrutin și modul în care s-a desfășurat”, a adăugat ea.

Curtea Supremă a Statelor Unite i-a oferit vineri preşedintelui Donald Trump o victorie parţială temporară în Pennsylvania: un judecător a decis ca buletinele de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat să fie tratate separat de alte buletine de vot, informează AFP, potrivit Agerpres.

Magistratul conservator Samuel Alito nu a ordonat însă oprirea numărătorii acestor buletine de vot, aşa cum doreşte tabăra preşedintelui, care nu îşi permite să piardă în acest stat-cheie dacă doreşte un nou mandat la Casa Albă.

Legea electorală din Pennsylvania permite numărarea buletinelor de vot expediate până marţi, 3 noiembrie, şi care au sosit în termen de trei zile după data scrutinului.

Decizia judecătorului Alito confirmă ordinul dat înainte de scrutin de autorităţile locale de a număra separat aceste buletine pentru a le putea retrage din total dacă ar urma să fie invalidate.

Cererea a fost depusă de Partidul Republican din Pennsylvania, care consideră că nu sunt valide aceste voturi - aproximativ 4.000 de voturi conform CNN -, în mare parte favorabile candidatului democrat Joe Biden.

Măsura dispusă de judecătorul Alito este una conservatoare, în aşteptarea examinării cauzei de către Curtea Supremă, în care magistraţii conservatori au în prezent o majoritate solidă.

Donald Trump continuă să acuze utilizarea votului prin corespondenţă, acuzând fără dovezi această metodă că a generat fraude electorale pe scară largă.

Votul prin corespondenţă este mai popular în rândul democraţilor decât al republicanilor.

Noul președinte al SUA urmează să preia funcția pe 20 ianuarie 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md