08:33:19 10.05.2024
Stiri

Traian Băsescu: „Vom avea un NOU președinte SUA. Cei care au decis ca scutul antirachetă să fie în România și au transformat Marea Neagră într-un punct vital de securitate au fost Obama și Biden”

Actualitate 06.11.2020 14:02 Vizualizări2345 Autor: Ziarul National
Traian Băsescu: „Vom avea un NOU președinte SUA. Cei care au decis ca scutul antirachetă să fie în România și au transformat Marea Neagră într-un punct vital de securitate au fost Obama și Biden”


Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat joi seară, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că SUA vor avea un nou președinte și a subliniat că principalele garanții euro-atlantice de securitate din ultimul deceniu pentru România au venit în timpul administrațiilor Barack Obama în care Joe Biden era vicepreședinte.

„Vom avea un nou președinte al Americii. Vreau să știți următorul lucru: cel care a schimbat scutul antirachetă din varianta Polonia – Cehia a fost Obama, care a spus România – Polonia, nu Polonia – Cehia“, a spus eurodeputatul Traian Băsescu, cel care în calitate de președinte al României a semnat, în 2011, la Casa Albă alături de omologul său Barack Obama Declarație Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul al XXI-lea.

În același context a fost semnat Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Sistemul antirachetă a fost inaugurat pe 12 mai 2016.

Mai mult, fostul șef al statului a făcut trimitere și la primele măsuri adoptate de NATO în contextul crizei de securitate provocate de Rusia în Crimeea și Ucraina, cele de la summitul din Țara Galilor, ultimul la care Traian Băsescu a participat în calitate de președinte.

„Cel care la summitul din Țara Galilor, din 2014, în plin summit NATO, a spus că politica Americii este să consolidăm flancul estic și au apărut în România baza aeriană americană de la Turda, baza aeriană de la Kogălniceanu, 1.000 de pușcași marini, baza de antrenament în județul Galați și Cincu au fost Obama și Biden. Cel care a spus în Țara Galilor că trebuie să pre-poziționăm armament și muniție în flancul estic a fost Obama. El a spus că NATO trebuie să meargă în această direcție. Meritul lui Biden este că n-a contrazis aceste politici declanșate în timpul administrației democrate. Bazele transformării Mării Negre într-un punct vital de securitate pentru SUA și NATO le-au pus democrații lui Obama și Biden”, a subliniat Băsescu.

De altfel, cu șase luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, în mai 2014, Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, vizita vicepreședintelui Joe Biden, ocazie cu care al doilea om al administrației Obama s-a declarat “uimit de progresul înregistrat în România” și a subliniat că “lupta împotriva corupţiei este patriotism”, precizează caleaeuropeana.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md