17:38:16 26.04.2024
Stiri

Cazul Rizea, motiv de ACUZAȚII grele între un fost și actual ministru al Justiției de la Chișinău: „Trebuie să fie tare greu să fii în așa funcție și să nu poți face reforme adevărate”

Actualitate 04.11.2020 14:16 Vizualizări1404 Autor: Ziarul National
Cazul Rizea, motiv de ACUZAȚII grele între un fost și actual ministru al Justiției de la Chișinău: „Trebuie să fie tare greu să fii în așa funcție și să nu poți face reforme adevărate” Agora


Cazul fostului deputat român, Cristian Rizea, care a fost condamnat la pușcărie în România, dar a primit în doar o lună și jumătate cetățenia R. Moldova și s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chișinău, reprezintă motiv de acuzații reciproce între fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, și succesorul acesteia, Fadei Nagacevschi.

După ce presa din România a dezvăluit că Rizea, condamnat peste Prut la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență, spălarea banilor și influențare a declarațiilor, ar fi protejat de către Igor Dodon, iar scandalul public a degenerat, președintele în exercițiu i-a retras cetățenia moldovenească lui Rizea abia ieri, când acesta a și fost arestat la Chișinău și urmează a fi extrădat României.

Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a publicat, în seara zilei de marți, un document pe Facebook – „surprizele Guvernului Sandu din dosarul Rizea”, grăbindu-se s-o acuze pe predecesoarea sa, Olesea Stamate.

Potrivit lui Nagacevschi, Ministerul Justiției al României a expediat încă pe 8 iulie 2019 la adresa Ministerului Justiției al Republicii Moldova cererea de recunoaștere și punere în executare a sentinței penale prin care Cristian Rizea a fost condamnat peste Prut.

„La 15.11.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, din numele Olesei Stamate, care din 14.11.2019 nu mai era ministru al Justiției, a expediat spre examinare în adresa Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) demersul Ministerului Justiției de recunoaștere și executare a sentinței instanței române pronunțate în privința persoanei numite”, a declarat Nagacevschi.

CITIȚI și DOC // Cristian Rizea, căruia i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, a fost reținut de POLIȚIE. Acesta urmează să fie EXPULZAT în România. Ex-ministra Jusțiției, Olesea Stamate, a cerut din noiembrie 2019 recunoașterea SENTINȚEI fugarului

În replică, Olesea Stamate l-a acuzat pe actualul ministru al Justiției de diletantism și minciuni.

„Hai, Fadei, să-și explic cum stă treaba într-un minister, că după un an de muncă acolo încă n-ai învățat nimic. Textul e pregătit de funcționarii din direcții, oameni de treabă, profesioniști, care sunt la locul lor (nu ca tine); ei știu exact ce scrie legea și ce trebuie să le răspundă autorităților române pe cazul Rizea. Scrisoare e semnată, după caz, de ministru sau de unul dintre secretarii de stat. În cazul acesta, se vede clar că lângă numele meu e pusă „bara”, ceea ce în limbajul ministerial înseamnă că a semnat altcineva, nu persoana numele căreia e scris acolo. Și în cazul acesta a semnat unul dintre secretarii de stat”.

Olesea Stamate crede că actualul ministru al Justiției ar acționa la „comanda” lui Igor Dodon, care candidează acum la Președinție.

„Trebuie să fie tare greu să fii în așa funcție și să nu poți face reforme adevărate. Că nu-ți dă voie Dodon sau nu poți, poate. Sau ambele. Păcat că în timp ce tu te ții de scorneli, procurori și judecători corupți continuă să stoarcă bani din oameni și antreprenori, iar criminalii se plimbă nestingherit pe străzi”, afirmă fosta ministră a Justiției din Guvernul Sandu.




Ministrul Nagacevschi a revenit și a acuzat-o pe Stamate de „reacție veninoasă, la limita bunului-simț”.

„Nu vă acuz, că v-ați autoacuzat prin propriul mesaj și ați recunoscut că, pe 15.11.2019, moment în care nu mai erați ministru și nu mai puteați gestiona activitățile Ministerului Justiției, decretarul dvs. de stat, din numele dvs. a înaintat o cerere compromisă în instanță. Epopeea depunerii unei cereri în instanță sub mandatul dvs., la solicitarea părții române, a durat mai mult de 4 luni, iar la momentul depunerii cererea a fost compromisă. Apar dubii rezonabile cu privire la implicarea unui ex-ministru al Justiției într-un proces de blocare a unei solicitări legale a părții române”, a răspuns Fadei Nagacevschi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md