07:16:38 26.04.2024
Stiri

LAUNDROMATUL RUSESC // Un executor judecătoresc, ACHITAT de către Judecătoria Chișinău: 1,2 milioane de dolari NU vor fi confiscate în folosul statului

Actualitate 04.11.2020 15:51 Vizualizări1433 Autor: Ziarul National
LAUNDROMATUL RUSESC // Un executor judecătoresc, ACHITAT de către Judecătoria Chișinău: 1,2 milioane de dolari NU vor fi confiscate în folosul statului


Un executor judecătoresc, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și complicitate la spălarea banilor, a fost achitat de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Instanța a încetat procesul penal pe capătul de acuzare privind „depășirea atribuțiilor de serviciu”, pe motiv că a expirat termenul de prescripție de tragere la răspundere contravențională. Totodată, magistrații au ajuns la concluzia că fapta inculpatului nu întruneşte elementele constitutive nici în ceea ce privește infracțiunea de „spălare de bani”.

Executorul judecătoresc a scăpat și de confiscarea, în folosul statului, a 1,2 miliarde de dolari, adică valoarea banilor spălați prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

Procurorii au solicitat condamnarea executorului judecatoresc la 5 ani de închisoare cu executare, consideră sentinţa ilegală şi anunţă că o vor ataca în instanţa ierarhic superioară, insistând pe condamnarea acestuia cu confiscarea specială.

CITIȚI și LAUNDROMAT // Cinci judecători care au SPĂLAT 2,37 de MILIARDE de dolari din Federația Rusă, REPUȘI în funcție de CSM

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în perioada lunilor februarie – aprilie 2014, activând în calitate de executor judecătoresc, persoana salvată de justiție a acceptat cereri privind intentarea a trei proceduri de executare ilegale în faza concilierii părților, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova și în lipsa acestora.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul BC „Moldinconbank”SA din Chişinău, acesta dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de peste 1,228 de miliarde de dolari de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Această cauză penală a fost finalizată și expediată în judecată de Procuratura Anticorupție în anul 2017.

Menționăm că, în septembrie curent, și judecătorii implicați în schema de spălare de bani din Federația Rusă au fost scoși basma curată de către organele de drept din R. Moldova. Mai mult, unii dintre aceștia solicită să li se plătească salarii de milioane de lei pentru perioada în care au fost suspendați din funcții, iar alții chiar au revenit în sistem.

Ziarul NAȚIONAL a descris anterior toată schema prin care 17 judecători din R. Moldova au legalizat circa 18 miliarde de dolari, bani murdari proveniți din Federația Rusă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md