17:02:29 26.04.2024
Stiri

Concluziile preliminare ale Misiunii ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale: Campanie competitivă, lacune legislative și implicarea ilegală a bisericii în favoarea lui Dodon

Actualitate 02.11.2020 16:20 Vizualizări1323 Autor: Ziarul National
Concluziile preliminare ale Misiunii ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale: Campanie competitivă, lacune legislative și implicarea ilegală a bisericii în favoarea lui Dodon


Observatorii Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) susțin că primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova a fost organizat „de o manieră profesionistă”, în pofida provocărilor legate de pandemia de COVID-19, iar campania a fost una „competitivă”, nefiind afectat pluralismul politic.

Corien Jonker, șefa Misiunii restrânse ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale , care a prezentat astăzi concluziile preliminare ale 32 de observatori care s-au aflat în ultimele șase săptămâni în R. Moldova, a declarat că cetățenilor R. Moldova li s-au creat condiții pentru a face „o alegere informată”, iar procesul electoral a fost unul transparent.

Aceeași sursă a subliniat mai multe lacune legislative care țin de înregistrarea candidaților electorali, finanțarea campaniilor și soluționarea disputelor electorale, însă acestea ar urma să fie rezolvate în Parlament de către partidele politice.

Corien Jonker s-a referit și la implicarea bisericii în campania electorală a lui Igor Dodon.

„Deși legislația interzice entităților religioase să participe în campania electorală, totuși președintele în exercițiu a fost sprijinit de biserica ortodoxă și a folosit diferite evenimente religioase pentru agitație electorală pe parcursul campaniei”, a specificat Jonker.

Cât despre ziua scrutinului prezidențial, șefa Misiunii restrânse ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale a amintit tensiunile legate de cumpărarea de voturi și transportarea organizată a alegătorilor la secțiile electorale.

„Au existat anumite acuzații privind transportarea organizată a alegătorilor, ceea ce a dus la anumite blocaje pe drumuri, tensiuni și contravine libertății de circulație a alegătorilor și accesului lor la secțiile de votare”, a încheiat Corien Jonker.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md