22:57:45 07.05.2024
Stiri

FRAUDE // Trei sute de cetățeni ai R. Moldova au rămas fără bani pe CARDURILE bancare în acest an: Prejudicii de circa trei MILIOANE de lei

Actualitate 30.10.2020 11:37 Vizualizări2385 Autor: Ziarul National
FRAUDE // Trei sute de cetățeni ai R. Moldova au rămas fără bani pe CARDURILE bancare în acest an: Prejudicii de circa trei MILIOANE de lei


Organele de drept atestă o creștere a numărului de fraude cu utilizarea cardurilor bancare care vizează clienții mai multor bănci din Republica Moldova.

Astfel, de la începutul anului curent, Poliția a pornit 300 de cauze penale de sustrageri de pe carduri bancare, cu prejudiciul cauzat cetățenilor estimat la circa trei milioane de lei.

Persoanele suspectate de asemenea infracțiuni riscă până la 15 ani de închisoare.

Direcția investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului național de investigații al IGP și băncile comerciale din Republica Moldova lansează repetat un apel la adresa cetățenilor, solicitându-le să nu divulge nimănui, nici măcar personalului băncii, informațiile lor personale sau datele cardului bancar, cum ar fi numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line.

CITIȚI și ATENȚIE! Un nou tip de escrocherie în R. Moldova: Cum sunt sparte conturile Web/Mobile-banking ale deținătorilor de carduri

Pentru transferuri de bani pe cardul bancar, persoana care îl va face are nevoie doar de numărul cardului, nu și de celelalte date. Dacă pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc. vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, CVV/CVC codul acestuia, parola de unică folosință, trebuie să informați de urgență banca al cărui client sunteți.

Pentru a verifica dacă într-adevăr sunteți apelați de către angajații băncii, telefonați personal la numerele de telefon indicate pe site-urile băncilor comerciale sau la cele indicate pe cardurile bancare.

„Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine. Verificați lunar extrasul de cont, iar dacă apar tranzacții suspecte, adresați-vă băncii cât mai repede. Dacă suspectați o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactați imediat Serviciul Clienți, la numărul de pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24”, este îndemnul oamenilor legii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md