08:59:44 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Cristofor Aldea-Teodorovici și Eugenia Marin, amintiri prețioase la mormintele lui Ion și Doina, în ziua când s-au împlinit 28 de ani de la moartea artiștilor: „M-au întrebat dacă vreau ca Doina, fiică-mea, să cânte...”

Actualitate 30.10.2020 13:21 Vizualizări2851 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cristofor Aldea-Teodorovici și Eugenia Marin, amintiri prețioase la mormintele lui Ion și Doina, în ziua când s-au împlinit 28 de ani de la moartea artiștilor: „M-au întrebat dacă vreau ca Doina, fiică-mea, să cânte...”


Regretații Ion și Doina Aldea-Teodorovici, de la moartea cărora s-au împlinit astăzi 28 de ani, ar putea avea un muzeu dedicat lor în R. Moldova.

Cel puțin, aceasta este doleanța fiului artiștilor, Cristofor Aldea-Teodorovici, pe care a expus-o astăzi la mormintele părinților săi în fața celor care au venit cu flori să-i comemoreze pe Ion și Doina și au depănat amintiri despre cei doi mari artiști.

Cristofor Aldea-Teodorovici propune ca muzeul să fie amenajat ori în apartamentul de pe strada care le poartă numele din sectorul Buiucani al Chișinăului în care au trăit Ion și Doina, dar care ar urma să fie răscumpărat de la actualii proprietari, ori la Leova, de unde se trag Ion și Petre Teodorovici, unde ar urma să fie renovată o casă după modelul celei inaugurate recent în memoria lui Adrian Păunescu la Copăceni, Sângerei.

Fiul care le-a călcat pe urme artiștilor spune că păstrează mobila pe care au avut-o Ion și Doina, inclusiv pianul la care a cântat tatăl său, masa la care au scris piesele, canapeaua pe care purtau discuții cu Grigore Vieru, Adrian Ppunescu, Dumitru Matcovschi etc.

CITIȚI și Cum s-a întâmplat accidentul din apropiere de București care ne-a lăsat fără cele două „inimi gemene”

„Poate ar fi bine să rămână ceva frumos după noi, un muzeu dedicat lui Ion și Doina”, a declarat Cristofor Aldea-Teodorovici, care speră să fie ajutat de către autoritățile de la Chișinău și București în acest demers.



Cristofor Aldea-Teodorovici a specificat la mormintele părinților săi că Doina până la 34 de ani și Ion până la 38 de ani au reușit să facă mai mult decât reușesc alții într-o viață întreagă.

„M-au întrebat dacă vreau ca Doina, fiică-mea, să cânte... Nu o să vorbesc ca maică-mea să spun că nu vreau să se facă artist. O să spun că vreau să facă totul cu multă dragoste și să știe să primească dragoste. Dacă o să facă totul cu dragoste, asta o să fie izbânda noastră”, s-a destăinuit artistul, devenit acum câteva luni tată.

El a adăugat că și părinții săi au cântat dragostea, inclusiv dorul față de România și față de ființa noastră națională.

„Ion și Doina nu au strigat niciodată: Unire! Ei doar au plâns soarta noastră și au încercat să promoveze idealul cu multă dragoste. Cu dragoste vom ajunge să fim un popor unit”, a mai spus Cristofor Aldea-Teodorovici.

Eugenia Marin, mama Doinei, s-a arătat convinsă că „un om trăiește cât îi trăiește memoria” și le-a povestit celor veniți astăzi la cimitir să-și aducă aminte de Ion și Doina mai multe întâmplări din viața artiștilor plecați mult prea devreme dintre noi.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici au decedat în urma unui tragic accident rutier care a avut loc, în circumstanțe suspecte, la Coșereni, în apropiere de București, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md