06:45:09 26.04.2024
Stiri

NOU // Alegătorii din diasporă, cei din stânga Nistrului și din municipiul Chișinău vor fi identificați cu ajutorul a 240 de SCANERE la scrutinul din 1 noiembrie

Actualitate 22.10.2020 14:41 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National
NOU // Alegătorii din diasporă, cei din stânga Nistrului și din municipiul Chișinău vor fi identificați cu ajutorul a 240 de SCANERE la scrutinul din 1 noiembrie PNUD Moldova


La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 vor fi utilizate 240 de scanere pentru a facilita procedura de înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „ALEGERI”.

Mai exact, la secțiile de votare unde vor exista scanere, datele din actele de identitate nu vor mai fi introduse manual de către operatori în sistemul informațional respectiv, dar vor fi scanate direct de către alegători.

Utilajul a fost donat Comisiei Electorale Centrale de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Scanerele au fost achiziționate în 2020, după ce la alegerile locale generale din octombrie 2019 a fost implementat un proiect-pilot. Comisia Electorală Centrală a utilizat atunci 80 de scanere în 70 de secții de votare din mun. Chișinău pentru a identifica alegătorii în listele electorale în baza buletinului de identitate scanat. Acestea au fost procurate în cadrul primei etape a proiectului PNUD, finanțat de USAID, Marea Britanie și Olanda. Astfel, în comparație cu introducerea manuală a datelor, procesul de scanare a demonstrat excluderea erorilor umane, dar și a redus timpul și cozile de alegători cu 72%.

La alegerile din 1 noiembrie, 120 de scanere vor fi utilizate în secțiile de votare din afara țării, adaptate la modelul actului de identitate de tip pașaport și buletin de identitate, contribuind astfel la fluidizarea mai rapidă a alegătorilor pentru a evita aglomerația și cozile.

Celelalte 120 de scanere vor fi instalate în cele mai aglomerate secții de votare de pe teritoriul R. Moldova. La alegerile din 1 noiembrie 2020, tehnica va fi folosită în secțiile de votare din mun. Chișinău și anume în suburbiile municipiului.

Celelalte 80 de scanere, procurate în 2019, sunt destinate secțiilor de votare deschise pentru alegătorii care locuiesc în stânga Nistrului și care vor vota în baza buletinului de identitate.

Potrivit PNUD Moldova, în contextul pandemiei de COVID-19, utilizarea scanerelor va reduce și riscurile de infectare a operatorilor electorali prin faptul că alegătorul va scana singur actul de identitate și informația va apărea direct în computer.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md