21:49:39 26.04.2024
Stiri

Program de creditare IPOTECARĂ cu dobândă ZERO% pentru tineri. Renato Usatîi spune că Programul „Prima Casă” nu e o soluție: „Ideea acestui program a luat naștere în cadrul întâlnirilor cu tinerii din diferite orașe și sate ale R. Moldova”

Actualitate 21.10.2020 15:59 Vizualizări1218 Autor: Ziarul National
Program de creditare IPOTECARĂ cu dobândă ZERO% pentru tineri. Renato Usatîi spune că Programul „Prima Casă” nu e o soluție: „Ideea acestui program a luat naștere în cadrul întâlnirilor cu tinerii din diferite orașe și sate ale R. Moldova” Facebook


Candidatul „Partidului Nostru” la prezidențiale, Renato Usatîi, promite că va lansa un program de creditare ipotecară cu o dobândă de 0% pentru tineri, astfel ca aceștia să nu mai plece peste hotare. În opinia lui Usatîi, Programul „Prima Casă”, lansat acum doi ani și jumătate de autorități, nu reprezintă o soluție tocmai avantajoasă pentru cei care doresc să-și procure o casă.

„Ideea acestui program a luat naștere în cadrul întâlnirilor cu tinerii din diferite orașe și sate ale R. Moldova. Tinerii consideră că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în Moldova este imposibilitatea de a-și procura locuințe. Asta din cauza prețurilor prea mari, dar și a condițiilor de creditare dezavantajoase. În consecință, cei care nu vor să plece în străinătate și rămân să muncească în Moldova sunt nevoiți să locuiască cu chirie. Conform statisticilor, în ultimii 15 ani în Moldova a crescut considerabil numărul familiilor din localitățile urbane care trăiesc în locuințe închiriate. Adică, în anul 2006 doar 3,8% din familii închiriau spații locative, iar acum numărul lor a ajuns la cota de aproape 10%”, menționează candidatul la prezidențiale.

Renato Usatîi explică de ce Programul „Prima Casă” nu reprezintă cea mai bună soluție.

„Acum doi ani și ceva (pe 26 martie 2018) în Moldova a fost lansat programul de stat Prima Casă. De atunci, peste 5 mii de locuitori ai țării au luat credite pentru procurarea locuinței (în medie câte 2 000 de apartamente pe an). Dar statistica denotă că, de exemplu, în anul 2019 în total în țară au fost vândute 28 674 de apartamente, adică de 14 ori mai multe. Din numărul lor 10 000 au fost vândute pe baza creditelor ipotecare (de 5 ori mai multe). Asta dovedește că „Prima Casă” n-a devenit o soluție a problemelor existente. De ce? Pentru a răspunde la această întrebare, să calculăm cât de reală este posibilitatea unei familii de a-și procura prima locuință în cadrul programului „Prima Casă”.

În prezent în cazul unui credit ipotecar de 500 000 de lei pentru „Prima Casă” pe 25 de ani rata anuală a dobânzii este de 6,5%, rata lunară – de 3 298,35 de lei. Adică, familia va plăti în total 995 753,21 de lei. Ceea ce înseamnă că în acești 25 de ani cumpărătorul îi va plăti băncii, în calitate de dobândă, încă un preț al apartamentului. Dar majoritatea băncilor ce participă la programul „Prima Casă” au redus deja termenul maxim de creditare până la 7 sau 10 ani. Și dacă cineva va lua în cadrul acestui program un credit ipotecar de 500 000 de lei pe 7 ani, va trebui să achite lunar o rată a dobânzii de 7364,35 de lei”.

Programul lui Renato Usatîi vizează tinerele familii care fac primii pași în viața de sine stătătoare, nu dispun de economii și în majoritatea cazurilor au salarii mici. În plus, tinerii intenționează să aibă în curând copii, iar asta înseamnă creșterea cheltuielilor și faptul că unul dintre membrii familiei nu va putea să muncească timp de câțiva ani.

„În trimestrul II al anului 2020 salariul mediu în R. Moldova a fost de 7 849 de lei. În realitate însă e puțin probabil să găsești o familie în care ambii membri ar primi atâția bani. Experiența demonstrează că o familie cu bugetul lunar de 10 000 de lei consideră că o duce destul de bine în comparație cu altele. Conform calculelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență în R. Moldova este actualmente de 2082,7 lei pe lună pentru o persoană. Adică, o familie tânără care a luat un credit „Prima Casă” va avea nevoie lunar de 7 364,35+2 082,7+2 082,7=11 529,75 lei doar pentru ca cel puțin să nu moară de foame. În atare condiții nici nu poate fi vorba nici despre acumularea economiilor, nici despre nașterea copiilor”, se arată într-un comunicat de presă al candidatului Usatîi.

Pentru a stopa migrarea tinerilor e nevoie de „soluții ieșite din comun”. Proiectul lui Renato Usatîi constă în înființarea Fondului de Dezvoltare Națională (FDN), una dintre direcțiile de activitate ale căruia va deveni acordarea creditelor ipotecare fără dobândă pentru tineri. Prima sursă de finanțare pentru lansarea programului ar putea fi banii oferiți de Banca Națională a Moldovei din contul rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale la BNM în calitate de subvenții pentru dezvoltare.

„Toate băncile comerciale moldovenești își păstrează o parte a depozitelor la BNM”, a explicat Usatîi în cadrul unei emisiunii TV. „Când cineva deschide un depozit în lei moldovenești, 40% din această sumă sunt depuse în calitate de rezervă [de asigurare] la BNM. Dacă depozitul e în valută – 21%. Este vorba de zeci de miliarde de lei. Pentru păstrarea cărora statul le plătește băncilor dobânzi, peste 370 de milioane de lei pe an”.

„Banii păstrați la BNM nu trebuie confundați cu cei din Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar”, a mai adăugat acesta.

„La prima etapă FND va prelua în gestiune 3 miliarde de lei. Beneficiarii vor fi anumite categorii ale populației (familiile tinere, familiile cu mulți copii, angajații la stat etc.), care vor primi bani pentru procurarea locuinței. În calitate de gaj va servi bunul imobil achiziționat (acest aspect arată că proiectul este mai avantajos decât „Prima Casă”, în care statul garantează 50% din soldul creditului și percepe pentru serviciile sale câte 0,25% pe an din suma garantată). În programul de finanțare vor fi admise doar apartamentele econom class, costul cărora nu depășește 8 salarii anuale medii (actualmente – 700 000 de lei)”, se mai arată în comunicatul lui Renato Usatîi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md