06:15:49 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Ca în centrul Europei: Cum arată liceul dintr-un sat din R. Moldova, RENOVAT cu 10 MILIOANE de lei

Actualitate 16.10.2020 12:47 Vizualizări2926 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ca în centrul Europei: Cum arată liceul dintr-un sat din R. Moldova, RENOVAT cu 10 MILIOANE de lei


Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni, raionul Hâncești, și-au început acest an școlar în clase renovate și dotate conform celor mai înalte standarde în educație.

Astfel, la liceul din Cărpineni sunt acum laboratoare de chimie, fizică și biologie complet echipate, mobilier midern, original și ergonomic, clase cu pereți și tavane albe, viu iluminate, coridoare spațioase, căi de acces pentru elevii cu cerințe speciale, nouă blocuri sanitare noi, dar și un teritoriu frumos amenajat.



Renovarea a costat peste 10 milioane de lei, bani oferiți de către Banca Mondială în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova prin intermediul Fondul de Investiții Sociale din Moldova.



Copiii, părinții și profesorii se declară „norocoși” pentru că le-au fost create astfel de condiții în școală.

„Când am intrat pentru prima dată în clasele renovate, reacția a fost „wow”, deoarece văzusem asemenea școli doar în filmele americane. Fiecare are banca sa și scaunul său, care sunt foarte confortabile. Cu părere rău, din cauza pandemiei nu putem utiliza încă echipamentele din laboratoarele de fizică, chimie și biologie, dar sunt foarte binevenite, întrucât totul se înțelege mai bine în practică. Consider că, din acest punct de vedere, Liceul Teoretic „Ștefan Holban” se clasează pe locul de frunte printre celelalte instituții de învățământ din raion”, spune Mihaela Munteanu, eleva clasei a XII-a de la acest liceu.

Nicoleta Mihailiciuc, eleva clasei a XII-a, este premiantă la olimpiada de fizică și abia așteaptă să lucreze în laboratorul nou: „ Într-o școală astfel renovată avem oportunități și posibilități pe care înainte nici nu le-am visat. În anii trecuți, când profesorul făcea experimente la fizică, noi doar îl priveam, doream și noi să încercăm, posibilitate pe care o vom avea de acum încolo”.

„Câștigând acest proiect mare pentru instituția noastră, am reușit să dotăm cabinetul de fizică cu aparataj și mobilier nou pe care nu le-am avut și consider că în felul acesta oferim copiilor condiții mai bune pentru acumularea cunoștințelor. Datorită acestui proiect, am reușit să modernizăm școala, așa încât să fie la același nivel cu instituțiile de învățământ din orașe. Cred că aceste condiții sunt și o motivație pentru ca tinerii specialiști să vină în școli”, afirmă Vasile Darii, director adjunct al Liceului „Ștefan Holban”, profesor de fizică.

„Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un proiect de anvergură care a venit în susținerea școlilor de circumscripție cu o sumă foarte mare de bani. Reparația care s-a realizat în instituție cu peste 10 milioane de lei a permis să fie modernizată infrastructura, să avem parte de un sistem electric renovat total, de un sistem antiincendiu, de asemenea am reparat cabinetele de studii, iar tot ce s-a făcut este la un nivel înalt de calitate. De asemenea, am beneficiat de circa 4 mln. de lei pentru dotarea instituției cu mobilier și cu echipament necesar disciplinelor de studii precum chimia, fizica și biologia. Reacția copiilor a fost una de admirație, în special la mobilierul inedit selectat. Datorită renovării și dotărilor care au avut loc, liceul nostru a fost clasat pe locul I printre instituțiile din întreg raionul Hâncești”, a subliniat Tamara Macari, director al Liceului Teoretic „Ștefan Holban”.

În Liceul Teoretic „Ștefan Holban” din Cărpineni învață 661 de elevi, 118 dintre care vin din localitățile vecine. Aceasta este una dintre cele 23 de instituții de învățământ reparate în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova ale cărei lucrări de reabilitare s-au încheiat la începutul acestui an de studiu.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md