00:15:42 27.04.2024
Stiri

Andrei Năstase atestă un nou ATAC al „guvernării lui Dodon” la adresa AUTONOMIEI LOCALE: „Îl somez să renunțe la acest ȘANTAJ electoral și să nu mai pună niciun fel de presiune pe aleșii locali, care trebuie sprijiniți”

Actualitate 14.10.2020 14:47 Vizualizări1161 Autor: Ziarul National
Andrei Năstase atestă un nou ATAC al „guvernării lui Dodon” la adresa AUTONOMIEI LOCALE: „Îl somez să renunțe la acest ȘANTAJ electoral și să nu mai pună niciun fel de presiune pe aleșii locali, care trebuie sprijiniți”


„Guvernarea atacă din nou autonomia locală prin politica fiscală pe care o propune și ne exprimăm ferm dezaprobarea plenară a acestei tentative de centralizare arbitrară, precum și a insinuărilor nejustificate a unor oficiali din Ministerul Finanțelor la adresa APL”, a scris astăzi pe Facebook candidatul Platformei „DA” la funcția de președinte, Andrei Năstase.

Politicianul susține că este un adept al descentralizării puterii locale și al acordării mai multor atribuții de ordin financiar, notarial și de alt gen primăriilor, dar actuala guvernare, în frunte cu Igor Dodon, încearcă să limiteze și mai mult libertatea APL.

„Împreună cu fracțiunea Platformei „DA” din Parlament am obținut ca taxele locale ale persoanelor fizice să rămână în bugetele locale. Astfel, deja în acest an bugetele locale au fost completate cu peste 640 milioane de lei în beneficiul cetățenilor și dezvoltării comunităților din care fac parte. Am inițiat demersurile necesare în vederea păstrării în bugetele locale a unei părți considerabile a resurselor provenite din taxele și impozitele plătite de agenții economici locali și vom insista în continuare asupra implementării principiului descentralizării reale, eficiente, benefice oamenilor, comunităților locale și țării”, a menționat Năstase.

Acesta precizează că e solidar cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), iar încercarea guvernării lui Igor Dodon de a limita libertatea APL prin plafonarea sau anularea taxelor locale este o acțiune provocatoare, contrară Constituției și angajamentelor internaționale în domeniul autonomiei locale. „Acest proiect de așa-zisă politică fiscală este manifestarea unei abordări autoritare, dar și lipsite de viziune, de suport analitic serios, de o evaluare obiectivă a situației și va conduce la o degradare periculoasă a situației economice și așa precară a comunităților noastre. Nicio localitate nu va putea să prospere în condițiile în care bugetele locale vor fi lipsite de resurse, iar cetățenii și mediul de afaceri nu vor beneficia de servicii publice și condiții decente de activitate și de trai. Plafonarea sau anularea taxelor locale în formula propusa de Ministerul Finanțelor servesc de fapt în exclusivitate holdingurile și agenții economici monopoliști”.

Totodată, candidatul la funcția de președinte subliniază că inițiativa guvernării Dodon de plafonare a taxelor locale va crea o inechitate toxică pentru agenții economici la nivel local. „Considerăm că stabilirea mărimii taxelor locale este competența exclusivă a APL, reieșind din specificul fiecărei activități antreprenoriale. Este cât se poate de limpede că plafonarea sau anularea taxelor locale va afecta esențial capacitatea APL de a atrage investiții și de a asigura contribuții la proiecte investiționale – acestea prevăd de regulă o contribuție locală de 10-50% din valoarea investiției”.

Și anularea taxei rutiere și includerea acesteia în accize pentru carburanți va genera mai multe riscuri, spune sursa citată. „Taxa respectivă nu va mai fi vărsată în bugetul local, iar gestionarea Fondului Rutier din contul căruia era finanțată mentenanța și construcția drumurilor locale va deveni imprevizibilă. Reieșind din cele expuse, în calitatea mea de președinte al Platformei „DA” și candidat la funcția de președinte al R. Moldova, solicit retragerea proiectului respectiv spre a fi consultat la modul real, și nu mimat, cu reprezentanții societății civile, cu mediul de experți și ai CALM. Totodată, cer să se renunțe imediat la plafonarea și anularea taxelor locale. Solicit elaborarea unor mecanisme clare de finanțare a lucrărilor la drumurile publice locale și includerea unor măsuri concrete și reale de consolidare a bugetelor locale în politica fiscală pentru anul 2021”.

Năstase mai scrie întreaga clasă politică trebuie să intervină ferm în apărarea legitimă a drepturilor și intereselor comunităților noastre locale și ale APL.

„Îi transmit public un mesaj lui Igor Dodon, aflat pe ducă. Îl somez să renunțe la acest șantaj electoral și să nu mai pună nici un fel de presiune pe aleșii locali în această campanie electorală, mai ales pe primarii aleși ai comunităților noastre. Aceștia trebuie sprijiniți în a găsi soluții pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a comunităților. Sunt cel care i-am sprijinit și îi voi sprijini în demersul lor și tot eu, în calitate de președinte al R. Moldova, îi voi apăra de orice fel de abuz politic sau de altă natură, ajutându-i, totodată, în procesul de înfrățire a localităților lor cu localități din România și din alte state europene. Fără comunități locale puternice, cu autonomie extinsă, drumul Moldovei către bunăstare va fi extrem de dificil. Iată de ce, reforma administrativă trebuie asumată cu maximă responsabilitate”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md