06:48:33 26.04.2024
Stiri

Fosta MINISTRĂ a Sănătății a „ÎNVINS” coronavirusul după două săptămâni extrem de dificile. Câți bani a cheltuit pentru TRATAMENTUL la domiciliu și ce recomandări are pentru cei infectați, dar mai ales pentru autorități

Actualitate 10.10.2020 12:26 Vizualizări2574 Autor: Ziarul National
Fosta MINISTRĂ a Sănătății a „ÎNVINS” coronavirusul după două săptămâni extrem de dificile. Câți bani a cheltuit pentru TRATAMENTUL la domiciliu și ce recomandări are pentru cei infectați, dar mai ales pentru autorități Facebook


Fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, susține că, după două săptămâni dificile de luptă cu SARS-CoV-2, dânsa și familia sa a reușit să învingă boala. Deputata a dezvăluit cât a costat-o tratamentul pentru întreaga familie și a oferit câteva sfaturi pacienților, dar și autorităților.

„Eu am fost prima care a prezentat simptome, iar la câteva zile, deși m-am autoizolat, rând pe rând s-au îmbolnăvit toți membrii familiei. Tabloul clinic a fost diferit, în schimb presiunea psihologică ne-a încercat pe toți în egală măsură”, a scris Glavan într-o postare pe Facebook.

Parlamentara susține că a cheltuit peste 6 000 de lei pentru tratament, în condițiile în care mai avea acasă unele vitamine.

„Punga noastră cu medicamente, la care a fost cooptată pe rând întreaga familie, a costat în jur de 6 080 de lei. Precizez că aveam acasă termometru, pulsoximetru și unele vitamine. Am avut nevoie pe parcurs și de unele analize și investigații radiologice, pentru ele am primit bilet de trimitere de la medicul nostru de familie. Datorită acestor investigații am depistat la timp unele complicații și am corectat tratamentul. Partea proastă a lucrurilor e faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se tratează la domiciliu nu au acces la investigații sau dacă obțin bilet de trimitere, se programează cu greu sau nu pot ajunge fizic, mai ales în afara capitalei, iar asta îi face vulnerabili în fața complicațiilor”.

Deputata a explicat și schema de tratament folosită. „Am mers pe sfaturile celor mai buni colegi din sistemul de sănătate, medici care tratează pacienții cu COVID din martie și care mi-au recomandat următoarele medicamente:

Pentru adulți: antivirale, anticoagulante, antitrombotice, antibiotice, dexametazonă, antimicotice, probiotice, vitamine C,D,B,Se, Zn

Pentru copii: antivirale, vitamine șii antipiretice, la nevoie gargarisme cu peroxid de 1,5% și spălături nazale, dar și muuuulte lichide calde (ceaiuri de mușetel și cătină)”.

Ruxanda Glavan a făcut și unele recomandări decidenților care administrează criza epidemiologică.

„Revizuiți protocoalele. Testați obligatoriu toți contacții unui bolnav, nu așteptați până apar simptome, se pierde timp. Analizați rezultatele zecilor de mii de bolnavi tratați la domiciliu, dar și rata de complicații. Organizați tratamentele celor care au nevoie în ambulator, prin staționarele de zi, si evitați presiunea pe sectorul spitalicesc.

Includeți medicamentele recomandate pentru tratamentul infecției virale COVID în lista medicamentelor compensate și asigurați să fie oferite gratuit. Organizați livrarea de colete cu cele necesare pentru bolnavi, inclusiv pulsoximetre, măcar pe principiul de uz temporar, cu returnare medicului de familie.

Pacienții care se tratează la domiciliu trebuie să aibă acces la investigații de laborator și servicii radiologice. Ministerul are în dotare 5 mașini cu echipamente radiologice la bord, ele trebuie puse la dispoziția pacienților. Elaborați trasee prestabilite si anunțați-le public, pentru accesul mai rapid al oamenilor. Utilizați echipe mobile pentru colectarea analizelor, care sunt în dotarea unor ONG și privați. E simplu să contractați aceste servicii, dorință să aveți.

Pacienții care se tratează la domiciliu nu trebuie discriminați din cauza că manifestă o formă mai ușoară a bolii. Ea poate fi aparent ușoară, dar poate genera și complicații. Acești oameni contribuie direct din veniturile lor la sistemul de asigurări medicale și au aceleași drepturi la tratament și investigații, ca și pacienții spitalizați”, a mai scris Ruxanda Glavan pe Facebook.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md