23:46:57 08.05.2024
Stiri

CURIOS // Strugurii „Moldova”, inventați la Chișinău, ocupă astăzi 70% din soiurile de masă roșii în regiunea Krasnodar, peste 50% din toate soiurile de masă din R. Moldova și peste 30% din suprafețele de viță-de-vie din Crimeea

Actualitate 08.10.2020 11:20 Vizualizări2951 Autor: Ziarul National
CURIOS // Strugurii „Moldova”, inventați la Chișinău, ocupă astăzi 70% din soiurile de masă roșii în regiunea Krasnodar, peste 50% din toate soiurile de masă din R. Moldova și peste 30% din suprafețele de viță-de-vie din Crimeea


„Mândria” savanților din domeniul viticulturii din R. Moldova este soiul de struguri de masă „Moldova”, obținut acum 30 de ani, care ne-a dus faima în lume.

„Moldova nu ar fi fost cunoscută în Europa, în statele CSI, dacă acum 30 de ani, la Institutul Național al Viei și Vinului, pe care am avut onoarea să-l conduc 11 ani, nu s-ar fi obținut soiul de struguri de masă „Moldova”. Este suficient să menționăm ca acest soi ocupă astăzi 70% din soiurile de masă roșii în regiunea Krasnodar a Federației Ruse, peste 50% din întregul cuantum de soiuri de masă din R. Moldova și peste 30% din suprafețele de viță-de-vie din Crimeea”, afirmă academicianul Boris Gaina, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, coordonator al Secției Științe ale Vieții a AȘM.

Pe lângă strugurii „Moldova”, și alte soiuri precum „Suruceni Alb”, „Codreanca”, „Prezentabil”, Aperen Roz” etc. sunt cunoscute și încep a fi cultivate în România, Bulgaria, Italia, China, Maroc și alte țări.

„Și la soiurile pentru vinuri avem realizări notabile. De exemplu, doar soiul „Viorica” a selecționerilor moldoveni ocupă actualmente peste 380 ha, iar vinurile obținute din această nouă varietate de viță-de-vie a adus în palmaresul colecției de vinuri, pe parcursul a doar cinci ani, 21 de medalii de aur și argint. Eu mă mândresc cu faptul că am fost onorat cu dreptul de coautor la soiurile „Legenda”, „Riton” și „Luminița”, vinurile din aceste soiuri demonstrând calități excelente, pe lângă indicii lor înalți de rezistență la factorii biotici și abiotici”, a afirmat savantul într-un interviu semnat de Eugenia Tofan de la Serviciul de presă al AȘM.

Aceeași sursă a precizat că, în acest an, selecționerul, dr. hab. Eugen Alexandrov, agronomul, dr. hab. Vasile Botnari și oenologul, acad. Boris Gaina, au lansat, la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, soiuri noi intraspecifice destinate zonei de Centru și Nord a Moldovei cum sunt „Augustina”, „Nistreana”, „Alexandrina”, „Ametist” etc. Acestea vor servi fundalul obținerii vinurilor ecologice și a strugurilor pentru alimentația curativă.

„Avantajul lor constă în înalta productivitate - mai mult de 10-12 tone la hectar fără irigare, înalte calități organoleptice, competitivitate pe piețele internaționale. Aceste varietăți noi vin să extindă viticultura în țara noastră în zonele de Centru și Nord, așa cum afirma academicianul vinificator Petru Ungurean, care a apreciat înalt multitudinea de microzone originale pentru cultura viței-de-vie și calitatea înaltă a vinurilor”, a spus Boris Gaina, adăugând că fermierii din Rădoaia, raionul Sângerei, Petrunea din Glodeni și Inundeni din Soroca au apelat deja la autori cu rugămintea de a crea primele plantații de acest gen de viță-de-vie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md