02:48:38 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Cetățenii R. Moldova au de ales, pe 1 noiembrie, între „două civilizații diametral opuse”: „După 1989, statele care au avut succes au fost cele care au știut cum să aleagă și încotro să se îndrepte”

Actualitate 02.10.2020 13:17 Vizualizări2204 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cetățenii R. Moldova au de ales, pe 1 noiembrie, între „două civilizații diametral opuse”: „După 1989, statele care au avut succes au fost cele care au știut cum să aleagă și încotro să se îndrepte”


Combaterea corupției și construirea unei societăți democratice nu poate avea loc în afara Uniunii Europene. Pentru a se apropia de Uniunea Europeană, însă, R. Moldova trebuie să dea un semnal, inclusiv la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, că nu vrea să meargă spre Est, așa cum și-ar dori și „unii de la Bruxelles” și cum ar putea să se întâmple datorită „lehamitei cetățenilor care nu vor ieși la vot”.

Declarația îi aparține sociologului român Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, care a afirmat, ieri-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, că R. Moldova a avut întotdeauna de ales, de la declararea independenței, între Est și Vest, două civilizații diametral opuse.

„Așa a făcut R. Moldova de la nașterea ei ca stat, de la declararea independenței, asta a fost bătălia de la început. Uneori am recunoscut-o, alteori n-am vrut, dar în realitate aceasta-i singura bătălie din R. Moldova. După 1989, statele care au avut succes nu au fost cele care, vorba celebrului Nicolae Titulescu, au spus: dați-mi o politică internă bună și vă dau o politică externă bună, ci au spus: dați-mi o politică externă bună și vă dau o politică internă bună. Adică, statele care au știut cum să aleagă, au știut încotro să se îndrepte și, după aceea, a venit și politica internă mai bună decât ceea ce avem astăzi în R. Moldova, Ucraina sau Belarus. Balticii s-au dus de la bun început, au ales de la început civilizația despre care vorbiți și de aceea au avut succes”, a comparat Dan Dungaciu.

Sociologul a punctat că, întâi de toate, „trebuie să știi cine ești”.

„Dacă nu știi cine ești, nu știi în ce direcție să te îndrepți. Dacă ai conștiința clară că aparții Occidentului sau României, sau oricărui alt spațiu, te duci într-acolo. Dacă nu ai această conștiință foarte fermă, bâjbâi, te duci și înspre stânga, și înspre dreapta și faci din celebrul proverb rusesc despre vițelul deștept care mănâncă de două ori axiomă a politicii externe. Toți cei care au făcut așa au pățit ce pățesc statele din vecinătate. Și Ucraina a jucat această carte a duplicității și uitați-vă unde a ajuns. Și R. Moldova a jucat de multe ori această carte a duplicității și uitați-vă unde a ajuns”, a exemplificat Dan Dungaciu.

În opinia sociologului, ar fi păcat ca cetățenii R. Moldova, care sunt în imediata apropiere a UE și NATO, să se mulțumească cu o „abordare de tip belarus”.

Prezent la aceeași emisiune, fostul deputat al primului Parlament al R. Moldova, semnatar al Declarației de Independență, Alecu Reniță, a declarat că basarabenii au spus cine sunt încă la începutul anilor 90 ai secolului trecut, atunci când s-au desprins de URSS. Din păcate, însă, subiectele importante pentru societatea din stânga Prutului au fost eliminate premedidat din spațiul public, cu precădere în ultimii ani, când anumite televiziuni ar fi insistat numai „pe subiectul corupției și pe numele lui Plahotniuc”, ironizând pericolul „tancurilor rusești”, iar drept rezultat am ajuns la decepționarea populației.

„R. Moldova este un poligon experimental al războiului hibrid”, a avertizat Alecu Reniță, afirmând că republica noastră așteaptă și astăzi să-i spună Moscova cum să procedeze, în timp ce balticii și-au decis singuri viitorul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md