18:08:47 26.04.2024
Stiri

VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?”

Actualitate 16.09.2020 10:26 Vizualizări2153 Autor: Ziarul National
VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?” Captură


Comisia Electorală Centrală (CEC) a remis ieri-seară o circulară, prin care informează candidații la alegerile prezidențiale că nu vor putea beneficia de resursele financiare acumulate până acum pe conturile partidelor.

Banii pentru campania prezidențială ar urma să fie colectați începând cu 1 octombrie, când începe campania electorală.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că „a rămas mască” atunci când a văzut circulara remisă de CEC, mai ales că tot Comisia a decis să transfere bani partidelor politice pentru rezultatele obținute la alegerile prezidențiale din 2016.

Fostul premier consideră că în CEC s-a constituit o „majoritate socialistă”, care ar face jocul lui Igor Dodon.

„Am primit ieri o scrisoare de la CEC care m-a lăsat mască. De mai multe ori am vorbit despre importanța finanțării transparente a partidelor politice. Astfel, în ultimele două luni, 316 cetățeni au făcut donații pentru PAS. Strângem bănuț cu bănuț pentru ca să ajungem la mai mulți oameni în această campanie. Toate bune și frumoase până aici... Bang, ieri vine scrisoarea de la CEC. În această scrisoare se spune că partidele politice nu au nicio treabă cu candidații la prezidențiale și că bănuții adunați pe contul partidului nu pot fi folosiți în campanie. Decizia CEC-ului dictată de Lebedinschi încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal. Astfel, urmează ca de la 1 octombrie, odată cu începerea campaniei electorale, să fie colectați bani. Reiese că strângem bani până la 27 octombrie și ne rămâne o zi pentru ca să distribuim pliantele”, a răbufnit astăzi Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit liderei PAS, ar fi vorba de o prostie născocită de CEC, care ar fi favorabilă „candidatului independent” Igor Dodon. „Este o decizie abuzivă a noii majorități de la CEC, încropită de fostul consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi. Credeți că Dodon candidează independent? El nu o să aibă probleme să adune într-o singură zi resursele necesare pentru campanie. El folosește resursele statului și primește kulioace, dar nimeni nu ia nicio măsură. La el într-o zi se umple contul pentru campanie. Stimați membri ai CEC, ce ați avut în cap când ați luat această decizie? Așa repede v-a pus Igor Dodon la colț? Cerem CEC să anuleze de urgență această circulară și să permită o campanie transparentă. Vom sesiza și partenerii de dezvoltare. Solicit partidelor politice să se solidarizeze împotriva acestei decizii abuzive a CEC. Iar pe Dodon îl sfătuiesc să se lase de prostii, pentru că îi vom găsi ac de cojoc”, a precizat Maia Sandu.

La rândul său, vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, susține că această decizie a CEC este în contradicție cu noile prevederi ale Codului Electoral. „Partidele politice primesc de la CEC bani pentru performanțele la alegerile prezidențiale din 2016... Dacă partidele politice nu pot participa la scrutin, atunci de ce CEC a transferat bani pe contul partidului? Este vorba de o prevedere veche versus o prevedere nouă. Mai mult, în buletinul de vot la prezidențiale va apărea și sigla partidului alături de numele candidatului.

De asemenea, Codul Electoral prevede că un candidat la prezidențiale este desemnat de partid. Acum CEC ne spune că partidele nu au nicio treabă cu pretendenții la funcția de președinte. E clar pentru ce se face asta. Dodon nu este candidat al PSRM și, prin urmare, s-au gândit să excludă și celelalte partide din cursa electorală. Membrii CEC își bat joc de legislație și promovează partizan interesele lui Dodon. Această schimbare de abordare a CEC a avut loc din clipa în care Dodon s-a înregistrat în calitate de candidat la prezidențiale. CEC acceptă finanțarea campaniei din bani obscuri. Este o tentativă de a frauda alegerile. Dodon nu trebuie să fie avantajat față de ceilalți candidați”, a conchis Litvinenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md